Dostupan i u BiH
0

Počela proizvodnja sportskog Hyundai modela i30 N u Evropi

Klix.ba
Hyundai Motor započeo je proizvodnju novog i30 N u svojoj fabrici u Češkoj. Poboljšani model visokih performansi nadovezuje se na uspjeh nagrađivanog originalnog i30 N, dodajući nove karakteristike i tehnologiju za još veću zabavu u vožnji.

Obnovljeni i30 N pridružuje se tako asortimanu i30 serije s pet vrata, karavanu i fastbacku na proizvodnoj liniji, kao i potpuno novom Tucsonu novoj Kona Electric.

Novi Hyundai i30 N dolazi sa svježim i jedinstvenim elementima vanjskog dizajna koji su razvijeni s naglaskom na sportske performanse. Poboljšanja dizajna uključuju agresivniji prednji branik, novi dizajn kaskadne rešetke i nova LED prednja svjetla sa LED dnevnim svjetlima V oblika i crnim okvirom za prednja svjetla. Novi sjajni crni zadnji spojler s jedinstvenim svjetlom i dvije velike ispušne cijevi integrisane u donji dio branika daju čisti izgled visokih performansi.

Po prvi puta i30 N dostupan je i s N DCT, 8-stepenim mjenjačem s dvostrukim kvačilom koji omogućuje izuzetno brze i efikasne izmjene stepeni prenosa ali i ugodnost u svakodnevnom korištenju.

Novi i30 N dostupan je u verzijama hatchback i fastback karoserije. Dolazi s 2,0-litrenim turbo motorom, gdje osnovna verzija ima 250 KS i šestostepeni ručni mjenjač, dok i30 N sa Performance paketom isporučuje 280 KS, te je dostupan sa ručnim ili N DCT automatskim mjenjačem. Obje izvedbe sposobne su dostići najveću brzinu do 250 km/h, dok obnovljei i30 N s Performance paketom i ručnim mjenjačem ubrzava od 0-100 km/h za 5,9 sekundi, što je poboljšanje od 0,2 sekunde u odnosu na prethodni model. Performance verzija sa DCT mjenjačem može ubrzati od 100 km/h za 5,4 sekunde uz pomoć "launch control" sistema.

Hyundai i30 N prošao je opsežna ispitivanja tokom svog razvojnog procesa, uključujući 180.000 kilometara testiranja izdržljivosti i desetke hiljada dodatnih kilometara za procjene performansi. Podešen je u najzahtjevnijim uslovima na slavnom njemačkom poligonu Nürburgring-Nordschleife i prošao je dodatnu ocjenu kvalitete na svom proizvodnom pogonu u Češkoj, vozeći se čuvenim Červenohorské sedlom u Jeseníky planinama i Ecce Homo stazi u Šternberku, kao i na trkaćoj stazi Most.

Od predstavljanja 2017. godine, prodano je više od 54.000 primjeraka i30 N širom svijeta, uključujući preko 28.000 primjeraka u Evropi, a dobitnik je i nekoliko nagrada vodećih automobilskih medija i izdavača, uključujući Auto Bild nagradu “Sportski automobil godine” 2018. i 2020. godine.

Najveća novost svakako je da je sada sportski i30 N dostupan i u Bosni i Hercegovini, a cijene se kreću u rasponu od 59.900 do 83.000 KM za model sa Performance paketom i automatskim mjenjačem.

Vezani članci