Uskoro na testiranju
11

Picasso PS-01 je novi superautomobil iz Švicarske s italijanskim V6 motorom

D. B.
Automobil "švicarske proizvodnje" nije nešto uobičajeno, ali jedan čovjek želi napraviti značajan korak ka tome.

Stefano Picasso, osnivač kompanije Picasso Automotive, namjerava oživjeti ideju švicarskojg automobila. On je objavio fotografije svog novog superautomobila pod nazivom Picasso PS-01 za koji kaže da je "najluđi karbonski automobil ikada". Na fotografijama su prototipi u fazi razvoja u Luganu u Švicarskoj.

Karoserija ima panel od karbonskih vlakana dug 3,2 metra, a to je navodno najveći panel od pomenutog laganog materijala koji se ikad koristio za automobil. Stražnji podram je također u potpunosti napravljen od karbona, a inspirisan je LMP2 automobilima. Zahvaljujući korištenju kompozitnih materijala automobil je težak svega 900 kg.

Fotografije Picassa PS-01 prikazuju kompaktni coupe s motorom u sredini, a prva testiranja na stazi će početi uskoro i bit će završena do proljeća ove godine.

Kako bi oživjela Picasso PS-01, kompanija ima pomoć međunarodnog investitora, a već je dobila nekoliko narudžbi. Slogan glasi "švicarska preciznost, italijanska mašta i svijet tehnologije".

Lista tehničkih partnera u ovom projektu je veoma duga, a čini se da automobil koristi twin-turbo V6 motor od "najpoznatijeg italijanskog automobila", koji razvija oko 600 KS. Sadev se pobrinuo za mjenjač, Sabelt za sjedišta, Carbo Brake za kočnice, a Ohlins za ovjes.