Noviteti
173

Peugeot u Sarajevu predstavio novi 308 GTi sa 270 KS

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Od 01. januara ove godine zastupništvo francuske marke Peugeot u Bosni i Hercegovini preuzela je kompanija Peugeot BiH d.o.o., a koja je u stvari podružnica kompanije Peugeot Slovenija. Svoje prvo predstavljanje našem tržištu ova kompanija održala je danas u Sarajevu, i to ekskluzivnom promocijom sportskog modela 308 GTi.

Kompanija Peugeot BiH zastupat će francusku marku u Bosni i Hercegovini uz pomoć osam koncesija i jednog ovlaštenog servisa, dok će svojim poslovanjem uglavnom upravljati iz Ljubljane. Peugeot BiH ima i ambiciozne prodajne planove za ovu godinu, pa tako do kraja godine imaju namjeru prodati oko 500 svojih automobila, od čega planiraju prodati 100 primjeraka modela 308. Zanimljivo, od toga je plan da bude i pet prodanih primjeraka danas predstavljenog modela 308 GTi.

Peugeot 308 GTi danas je u Sarajevu privukao veliku pažnju jer vraća Peugeot u ozbiljnu igru sportskih kompakta, a gdje se već godinama vodi žestoka borba između Meganea RS, Focusa RS, Golfa GTI, Leona Cupre, a u zadnje vrijeme i Honde Civic Type R.

Peugeot se sa 308 GTi vraća svojim sportskim korjenima i uspješnim sportskim modelima kojih u historiji ove marke nije nedostajalo. Peugeot Sport inženjeri su u privlačnu karoseriju 308-ice "upakovali" poznati 1,6-litarski THP turbobenzinac koji je posebno dorađen za potrebe ovog modela, te jeponuđen u opcijama sa 250 i sa 270 KS. Za potpunu kontrolu snage 308 GTi je opremljen i Torsen diferencijalom sa djelimičnom blokadom. Uz vrhunske performanse ovaj motor se ističe i uzornom emisijom CO2 od 139 g/km, i prosječnom potrošnjom od samo 6,0 l/100 km.

Peugeot 308 GTi se uz aerodinamičke dodatke i dva velika izduvna "topa" ističe i velikim 19-inčnim Carbone naplacima od lake legure koji su "obuveni" u vrhunske Michelin Super Sport gume. Zaustavljanje je također povjereno sportskim kočnicama, sa diskovima prečnika 380 mm naprijed i 268 mm nazad.

Peugeot 308 GTi se hvali činjenicom da je trenutno najlakški "hot hatch" ove klase, što potvrđuje odnos snage i težine od 4,82 kilograma po jednoj konjskoj snazi.

Performanse su zaista odlične. Do 100 km/h Peugeot 308 GTi ubrzava za samo 6,2 sekunde, dok iz mjesta prvi kilometar pređe već za 25,2 sekundi.

Na našem tržištu redovna cijena ovako opremljenog i pogonjenog Peugeota 308 GTi počinje sa 58.446 KM, dok ga je na trenutnoj akciji moguće kupiti za znatno povoljnijih 47.926 KM.