Bh. premijera
8

Peugeot Rifter i Citroen Berlingo stigli u Bosnu i Hercegovinu premijerom u Neumu

Klix.ba
Dva vrlo popularna i ekstremno fukcionalna automobila doživjeli su svoja nova izdanja, pa su tako sada Peugeot Rifter i Citroen Berlingo predstavili sve svoje novosti tržištu Bosne i Hercegovine premijerom u Neumu.

Treća generacija Citroena Berlingo nastavlja priču modela s originalnom, jednostavnom i funkcionalnom siluetom karoserije koja se uspješno mijenjala tokom vremena kako bi postala referenca u "praktičnom smislu", partner u svim aktivnostima za slobodno vrijeme i svim porodicama.

Novi Berlingo poboljšan je u savršenom skladu s posljednjim modelima ove marke. Dobio je savremenost svojim dizajnom i udobnošću osnažujući svoju praktičnost koja stoji iza uspjeha ovog kultnog modela, prodanog u više od 1,7 miliona primjeraka. Novi Berlingo preuzima elemente identiteta dizajna marke Citroën i novi oblik koji mu daje robustan i dobronamjeran izgled. Novi Berlingo također osnažuje sve svoje snažne tačke u pogledu modularnosti i prostora u unutrašnjosti vozila kako bi olakšao svakodnevno korištenje (3 nezavisna i jednostavna za ukloniti zadnja sjedišta, ravna podnica do sklopivog sjedala suvozača, utovar predmeta do 2,70 m, 100 l dodatnog prtljažnog prostora).

Savršeno ukorak s vremenom, Berlingo koristi prednosti nove platforme i nudi 19 tehnologija za pomoć u vožnji i 4 tehnologije za povezivost, motore posljednje generacije kao što su novi dizelski motor 1.5 BlueHDi ili automatski mjenjač EAT8 te postavke udobnosti ovjesa. Berlingo je sada dostupan u dvije veličine, M i XL, od 4.40 m i 4.75 m dužine, sa 5 ili 7 mjesta.

Novi Citroën Berlingo unaprijeđuje svoje prednosti zahvaljujući i platformi EMP2 na prednjem kraju, s kojom dobiva bolju upravljivost (električni servo upravljač, radijus okretanja), kako bi se optimizirala težina i omogućila korištenje najnovijih sistema pomoći u vožnji. Zadnji dio dodatno je produžen kako bi se dobilo više tovarnog prostora i optimizirala korisna širina između unutrašnjih blatobrana.

Berlingo je dobio i čak 19 tehnologija za pomoć u vožnji kao što su head-up display u boji, prilagodljivi tempomat s funkcijom zaustavljanja, električna parkirna kočnica, kamera za vožnju unatrag/Top Rear Vision, Grip Control s funkcijom Hill Assist Descent ili elektronski nadzor stabilnosti prikolice, 4 tehnologije za povezivost kao što su CITROËN Connect Nav ili bežično punjenje za smartphone.

Berlingo je dobio i ovjes koji koristi najbolje znanje i umijeće marke Citroën u pogledu udobnosti, a tu je i široki raspon učinkovitih motora kao što je novi 1.5 BlueHDi motor ili automatski mjenjač EAT8, kao i PureTech 1.2.

Citroen Berlingo u Bosni i Hercegovini u benzinskoj verziji sa 110 KS, u M veličini karoserije i sa Live paketom opreme košta 31.605 KM do registracije. Dizelski model sa istim paketom opreme i 75 KS do registracije košta 31.418 KM.

Peugeot Rifter, novo ime za jedinstvenu siluetu

Peugeot je dao jedinstveno ime svojoj novoj ponudi u gami osobnih vozila. Njegovo ime, Peugeot Rifter, kratko i moćno, odmah vodi u boravak i korištenje na otvorenom.

Novi Peugeot Rifter, odgovarajući na sve potrebe svakodnevnog života, prirodno koristi prednosti posljednjih naprednih tehnologija ove francuske marke. Popis sigurnosne opreme je impresivan i jedinstven u segmentu, zavisno o verzijama, pa su tu sistem za pomoć pri zadržavanju vozila unutar vozne trake, sistem za nadzor mrtvog ugla, adaptivni tempomat, prepoznavanje prometnih znakova ograničenja brzine, Active Safety Brake, upozorenje na nedovoljnu pažnju vozača, automatsko upravljanje dugim svjetlima, pristup i pokretanje vozila bez ruku, elektronska kontrola stabilnosti prikolice, električna parkirna kočnica, Visiopark kamera 1 (180°) za pomoć pri parkiranju straga i drugo.

Povezivost je osigurana velikim dodirnim ekranom u boji od 8’’. Smješten nadohvat ruke, dolazi s dvije USB utičnice, Jack utičnicom, funkcijom Bluetooth kao i bežično punjenje pametnog telefona. Sistem je upotpunjen s funkcijom Mirror Screen kompaktibilan s Mirror Link®, Apple Carplay™ i Android Auto™.

Novi Rifter nudi lako prilagodljiv i modularan volumen

Optimizacija arhitekture omogućava 2 verzije s 5 i 7 sjedala od koje je svaka u 2 dužine gdje je osnovna duga 4,40 m, a produžena 4,75 m. Ova posljednja dodaje dužinu kako na međuosovinskom razmaku tako i na prevjesu, za idealnu prostranost.

U 2. redu, svako od 3 individualna sjedala može primiti dječju sjedalicu. Vrlo jednostavno se preklope u podnicu iz prtljažnika sa opcijom "Magic Flat" (dostupna od 2. tromjesečja 2019).

U produženoj verziji, dva nezavisna sjedišta u 3. redu su klizna i mogu se izvaditi (kao u osnovnoj verziji) kako bi se prilagodili svim okolnostima bilo da se radi o volumenu prtljažnika ili prostoru za koljena putnika.

Utovar dugih predmeta je lagan jer se suvozačevo sjedište može staviti u podnicu. Prtljažnik Riftera raspolaže volumenom prostora za teret do 775 litre ispod police u izvedbi sa 5 sjedala u standardnoj dužini ide do 4.000 litara ispod paviljona sa preklopljenim sjedalima u dugoj verziji.

Zračni jastuk suvozača "Bag In Roof", svojim inovativnim smještajem u krov, omogućava stvaranje zatvorenog i hlađenog pretinca velikog kapaciteta. Maksimalan kapacitet spremnika je jedinstven za ovaj tip vozila: do 186 litara zavisno od verzije.

U benzinskim verzijama, dvije opcije 1.2 PureTech motora su dostupne : PureTech 130 KS S&S s automatskim ručnim mjenjačem s 8 brzina (dostupan tokom 2019. godine) i PureTech 110 KS S&S s ručnim mjenjačem s 5 brzina.

U dizelskim verzijama, tri 1.5 BlueHDi motora su dostupna:

  • BlueHDi 130 KS S&S s ručnim mjenjačem sa 6 brzina ili automatskim mjenjačem s 8 brzina EAT8
  • BlueHDi 100 KS s ručnim mjenjačem s 5 brzina
  • BlueHDi 75 KS, s ručnim mjenjačem s 5 brzina.

U Bosni i Hercegovini najpovoljniji Peugeot Rifter je onaj u verziji L1 sa 1.5 BlueHDi motorom od 75 KS i Active paketom opreme koji do registracije košta 34.043 KM. Benzinski Rifter L1 1.2 PureTech 110 STT sa Active paketom opreme košta 34.231 KM do registracije.