Važni noviteti
0

Peugeot na Sajmu automobila u Ženevi

Klix.ba
Tri svjetske premijere: novi Peugeot 508, novi Peugeot Rifter i izložbeni model Peugeot Rifter 4X4 Concept bit će izloženi pored Lava. Dizajnerski studio Peugeot Design Lab će izložiti Sea Drive Concept, koji je razvio za Beneteau, produkte za promociju marke Peugeot, kao i električni trotinet i sklopivi električni bicikl. Peugotova tehnologija predstavlja 8-stepeni automatski mjenjač EAT8, benzinske i dizelske motore, te najnovije sisteme za pomoć u vožnji. Peugeot Sport će predstaviti trkaći automobil 208 WRX za sezonu 2018, te trkaći model 308 TCR.

Novi PEUGEOT 508 se predstavlja s odlučnim i napetim dizajnerskim potezima. Njegov oblik limuzine/kupea sa petoro vrata "fastback" je elegantan i suzdržan. Prednji dio je nastao po inspiraciji koncepta PEUGEOT Instinct s vertikalno raspoređenim opalnim LED diodama. Zadnji dio brzo prepoznajemo po trodimenzionalnim svjetlima s LED diodama oštrog pogleda, koja povezuje ukrasna letvica u svjetlećoj crnoj boji. Bočna vrata bez okvira dodatno produbljuju njegove karakterne poteze kupea, dok prtljažna vrata omogućavaju jednostavan pristup prtljažniku.

Unutrašnjost je jedinstvena i zaista posebna zbog armaturne ploče preuzete od konceptnog vozila Exalt. Vozačevo mjesto PEUGEOT i-Cockpit® obuhvata kompaktan volan sa dva sportsko prikraćena dijela, 10-inčni ekran na dodir HD s kapacitativnom tehnologijom ispod kojeg se pruža sedam klavirskih tipki i instrument tablu u visini očiju formata 12,3". Na ekranu postoji mogućnost podešavanja jednog od ambijenata unutrašnjosti Boost i Relax. Vozač može odabrati svoj idealan način vožnje (Eco, Sport, Confort, Normal), koji mu svakodnevno nudi stimulativne i intuitivne užitke u vožnji.

Novi 508 je opremljen tehnologijom posljednje generacije. 8-stepeni automatski mjenjač EAT8 se ugrađuje s većinom benzinskih motora Puretech od 180 i 225 KS i s dizelskim motorima BlueHDi od 130, 160 i 180 KS. Upravljani ovjes (ovisno o izvedbi) i višetačkovna zadnja osovina pružaju idealnu sintezu između dinamičnosti, udobnosti i sigurnosti. Inovativni sistem za vidljivost prepoznaje noću živa bića na udaljenosti do 200 metara.

Novi Peugeot Rifter i Rifter 4X4 Concept: stvoreni za avanturu

Peugeot Rifter uspješno spaja izdržljiv i elegantan stilski dizajn. Sa svojim avanturističkim duhom dobro se snalazi kako u gradskoj gužvi tako i u potpuno prirodnom okruženju.

Opremljen je vozačevim mjestom PEUGEOT i-Cockpit® i obećava potpuno jedinstvene osjećaje u vožnji za svoj automobilski segment.

Dostupan je u dvije dužine, sa 5 ili 7 sjedala, čime spaja svestranost i modularnost. Odlikuje se učinkovitim benzinskim motorima 1.2 Puretech 110 i 130 KS i dizelskim motorima 1.5 BlueHDi 75, 100 i 130 KS. Njegovi sistemi za pomoć u vožnji dolaze iz najnovije generacije. Dizajniran je na prilagođenoj konstrukcijskoj osnovi EMP2, zbog čega je prikladan za izvršavanje najzahtjevnijih zadataka.

Izložbeni model Peugeot Rifter 4x4 Concept namijenjen je istraživanju širih prostranstava. Opremljen je pogonom na sva četiri točka kojeg je dizajniralo poduzeće DANGEL, s posebnim gumama i 80 mm višim podvozjem, tako da se uspješno nosi sa svim terenima.

Šator Overland, koji se otvara iznad krova, omogućava produžavanje istraživanja još mnogo sati nakon zalaska sunca.

Uz konceptni Rifter Peugeot će pokazati i električni brdski bicikl PEUGEOT eM02 FS Powertube koji ima bateriju integriranu u okvir točka. Dostupan je u kombinaciji s vozilom PEUGEOT RIFTER 4X4, tako da se s njim može krenuti u istraživanje novih horizonata. Bicikl, koji predstavlja obilježje sljedeće generacije Peugeotovih e-bicikla, dizajniran je u dizajnerskom studiju PEUGEOT Design Lab.

Peugeot Design Lab, Peugeot tehnologija, Peugeot Sport i skuteri Peugeot

Uz nove automobile na Sajmu u Ženevi biće predstavljen i poseban odjel Peugeot Desing Lab koji je zadužen za dizajn i kreacije ove marke iz neautomobilskog svijeta, kao što su bicikli, nautika ali i proizvodi za promociju marke Peugeot.

Peugeot će u Ženevi pokazati i svoju najnovjiu tehnologiju. 8-stepeni automatski mjenjač EAT8 će se moći vidjeti u jednoj od limuzina sa pet vrata PEUGEOT 308 GT BlueHDi s 180 KS kao i u jednom od demonstracijskih modela. Razvijen je u saradnji s japanskim poduzećem AISIN i u usporedbi s mjenjačem EAT6 omogućava do 7 % nižu potrošnju. Pri tom nudi izuzetnu udobnu upotrebu i nadasve živahno mijenjanje brzina.

Izloženi će biti demonstracijski modeli benzinskog motora Puretech sa 225 KS i dizelskog motora BlueHDi sa 130 KS. Oba motora ispunjavaju Euro 6.c standard. Njima su opremljeni novi PEUGEOTI 308 i 508 (3008 za BlueHDi sa 130 KS). Motor 1.6 Puretech sa 225 KS ima ugrađen i filter krutih čestica (FAP). Motor 1.5 BlueHDi sa 130 KS sadrži i sistem za selektivnu katalitičku redukciju (SCR) koji obrađuje dušikove okside (NOx).

Na području doživljaja "PEUGEOT Amplified Experience" posjetioci će imati priliku testirati sisteme za pomoć u vožnji preko naočala za virtualnu stvarnost SAMSUNG Gear. Za cjeloviti doživljaj bit će im na raspolaganju i slušalice FOCAL®. Posjetioci će imati priliku da upoznaju sisteme za pomoć u vožnji, posebno automatsko kočenje u nuždi, napredni sistem za kontrolu prianjanja (Advanced Grip Control), aktivni sistem nadzora mrtvog ugla, prilagodljiv tempomat odnosno upozorenje na nenamjernu promjenu vozne trake.

Peugeot Sport odjel u Ženevi će pokazati takmičarski 208 WRX za rallycross, takmičarski 308 za TCR Šampionat, kao i cestovne modele 208 i 308 GTi by PEUGEOT SPORT.

PEUGEOT SCOOTERS predstavlja svoj tricikl PEUGEOT Metropolis Allure u boji Emerald Crystal. Elegantna plava boja je proizašla iz sportskih terenskih vozila PEUGEOT 2008 i 5008. Skuter, koji je bio lansiran januara 2017, obuhvata tehnologije iz svijeta automobilizma, između ostalog sistem za hands-free pokretanje, nadzor tlaka u gumama i kočioni sistem ABS. U pitanju je jedini skuter na tri točka koji se u cijelosti proizvodi u Francuskoj, u tvornici u mjestu Mandeure (regija Franche-Comté).

PEUGEOT SCOOTERS ove godine slavi 120 godina postojanja i tehnoloških inovacija. To je najstarija marka motoriziranih dvotočkaša na svijetu. U svom repertoaru ima legendarne modele, kao na primjer PEUGEOT 103 odnosno prvi model skutera S55, a ujedno postavlja temelje za mobilnost budućnosti. O tome svjedoči PEUGEOT 2.0, prvi električni i potpuno povezivi skuter koji je bio predstavljen 20 godina nakon prvog električnog skutera PEUGEOT Scoot’elec