Noviteti
11

Peugeot e-Partner je dostavnjak najnovije generacije

Klix.ba
Nakon vozila e-Expert (proglašen je International Van of the year 2021.) i e-Boxer, Peugeot je predstavio i novi privredni model e-Partner na električni pogon.

Zahvaljujući sjajnom komercijalnom uspjehu koji ostvaruje već generacijama te brojnim nagradama koje je osvojio, uključujući titulu International Van of the year 2019., PEUGEOT PARTNER od svog je puštanja u prodaju 1996. godine proizveden u 2 000 000 primjeraka te se prodaje u više od 100 zemalja.

PEUGEOT PARTNER vodeći je model u segmentu F1 (furgoni) na evropskom tržištu još od njegovog puštanja u prodaju 2018., a odsad je dostupan i u izvedbi s potpuno električnim motorom.

Novi PEUGEOT e-PARTNER nudi:

  • domet do 275 km prema ciklusu WLTP (homologacija u tijeku)
  • 2 dužine (Standard i Long)
  • 2 verzije: furgoni (do 3 sjedala) i vozila s produlžnom kabinom (do 5 sjedala)
  • mogućnost vuče do 750 kg
  • nosivost do 800 kg
  • tovarni obujam do 4,4 m³, identično kao i kod verzije s motorom s unutarnjim izgaranjem.

U evropskom tržišnom segmentu furgona (F1), u kojem je 2019. godine bilo zastupljeno 613.000 vozila, Peugeot Partner je vodeći model. Osim toga, njegov tržišni udio neprestano raste otkako je 2018. pušten u prodaju.

Ako se uzme u obzir činjenica da gotovo 80 % vozača privrednih vozila u prosjeku dnevno pređe manje od 200 km, električna verzija Partnera bila je logičan korak.

Dodatan poticaj bilo je i to što je sve češće pristup gradskim središtima ograničen, a neki gradovi dozvoljavaju pristup samo potpuno električnim vozilima.

Peugeot e-Partner razvijen je na modularnoj platformi s različitim razinama snage EMP2 (Efficient Modular Platform) i ima 100% električni motor najveće snage od 100 kW i najvećeg okretnog momenta od 260 Nm s trenutnim odzivom koji je dostupan već od samog kretanja, bez vibracija, bez buke, bez promjene stepena prijenosa, bez neugodnih mirisa i, naravno, bez emisije CO2.

Električni pogonski sklop (električni motor, izmjenjivač (inverter) i punjač) sličan je kao i kod novog Peugeota e-Expert. Kao i na tom modelu, izvršeno je prilagođavanje reduktora mjenjača kako bi se zadovoljili zahtjevi u vezi s prijevozom tereta koji vrijede za privredna vozila.

Vozne osobine (u načinu rada POWER) za e-Partner izgledaju ovako::

  • najveća brzina iznosi 130 km/h
  • ubrzanje od 0 do 100 km/h postiže se u 11,2 sekunde
  • ubrzanje od 80 do 120 km/h postiže se u 8,9 sekundi.

Dvije verzije (Standard i Long) dostupne su s litij-ionskom baterijom (18 modula) kapaciteta 50 kWh koja omogućuje domet do 275 km zavisno od verzije, načina vožnje i u skladu s postupkom homologacije WLTP.