S minimalno 14 godina
59

Ovo je novi Microlino Lite, još jedan električni mikro automobil koji mogu voziti i tinejdžeri

A. M.
U pojedinim zemljama Evrope tinejdžeri bez vozačke dozvole mogu voziti malene automobile koji postižu maksimalnu brzinu do 45 km/h. Trend je započeo Citroen sa modelom Ami, a slijedili su ga klonovi iz grupacije. No, potencijal očito vide i drugi proizvođači poput švicarskog Microlina.

Švicarska marka Micro predstavila je novu verziju svog "bubble" automobila Microlino Lite na sajmu automobila u Ženevi. Ukratko, ovo je gradski mikro automobil ili bolje rečeno kvadricikl, koji bez vozačke dozvole u pojedinim evropskim zemljama mogu da voze i tinejdžeri s minimalno 14 godina.

Dizajn Microlino autića inspirisan je čuvenom BMW Isettom. Međutim, švicarski model se kreće na električni, umjesto na benzinski motor. Istovremeno, kako bi se razlikovao od standardnog modela, verzija Lite je isključivo ofarbana u venecijansko plavu ili berlinski antracit lak. Karoserija također uključuje narandžaste dekorativne detalje.

Standardna verzija Microlina ima 17 KS i maksimalnu brzinu od 90 km/h. No, ova tinejdžerima dostupna izvedba, Microlino Lite, nudi svega 12 KS i ima maksimalnu brzinu od samo 45 km/h. Kupci mogu birati između baterije od 5,5 kWh ili 11 kWh.

Sa manjom baterijom, Microlino Lite ima domet od 100 kilometara, dok s kapacitetnijom baterijom nudi domet od 177 kilometara. Punjenje do 80 posto baterije od 5,5 kWh traje svega dva sata, dok je za veću bateriju vrijeme punjenja do 80 posto kapaciteta četiri sata. U poređenju sa Amijem, koji ima elektromotor od samo 8 KS, bateriju od 5,5 kW i domet do 70 km, Microlino Lite je ipak upotrebljiviji mikroautomobil.

Oni koji izaberu standardnu verziju Microlina mogu odabrati i bateriju od 15 kWh, koja omogućava autonomiju od 228 kilometara.

U Švicarskoj se Microlino Lite može kupiti na mini leasing, s mjesečnom ratom od 156 eura (149 franaka) i periodom otplate na četiri godine uz 25 posto učešća. Pored Švicarske, ovaj simpatični dvosjed će biti dostupan u još nekoliko zemalja u Evropi od proljeća ove godine.