Noviteti
5

Ovo je novi Aston Martin DB11

Klix.ba
Uoči sutrašnje svjetske premijere koju će Aston Martin imati na Sajmu automobila u Ženevi, na internetu su se pojavile zvanične fotografije dugo očekivanog novog modela DB11 koji nastavlja tamo gdje je stao model DB9.

Svi se slažu u jednom: čekanje se isplatilo, jer zamjena za Aston Martinov model DB9 izgleda odlično. U Aston Martinu su išli linijom evolutivnog dizajna, pa je već na prvi pogled jasno da novi DB11 ostaje vjeran dugogodišnjoj liniji i filozofiji koja prati modele iz serije DB. Za ostanak u korak s vremenom (i konkurencijom) u Aston Martinu su kreirali odličan automobil poštujući tradicionalne karoserijske oblike sportskih GT automobila, uz prilagođavanje vremenima koja tek dolaze.

Pored dizajnerskih detalja koji su „posuđeni“ s modela DB10, koji je imao zapaženu „ulogu“ u posljednjem filmu o neuništivom britanskom agentu 007, interesantni detalji na modelu DB11 svakako su C nosači krova, zadnja kućišta LED svjetala dizajnirana u obliku slova C (slično rješenje imao je i ekskluzivni model One-77) i pomični spojler instaliran u poklopcu prtljažnika. Zanimljivo je i rješenje zadnjeg odbojnika, koji je djelimično obojen u sjajno crnu boju, iz kojeg vire dva završetka izduvnog sistema pozamašnog promjera.

Iako zvaničnih fotografija unutrašnjosti još uvijek nema, preliminarne špijunske fotografije pokazale su da DB11 pojedine detalje u unutrašnjosti dijeli s pojedinim Mercedesovim modelima. Ostaje da sačekamo svjetsku premijeru i vidimo da li će isto ostati i na produkcijskom modelu.

Aston Martin DB11 u početku će pokretat novi 5,2-litarski V10 motor koji je napravljen ekskluzivno za ovaj automobil i uz asistiranje dva turbo-punjača razvija oko 600 konjskih snaga. Ubrzo bi mu se trebao priključiti i manji 4-litarski V8 biturbo motor koji „potpisuje“ Mercedes-AMG. Očekuje se da će biti i tvorničkih "tuning" opcija.