Debituje na sajmu u Tokiju
0

Otkrivene prve zvanične fotografije Toyote GT 86

Sarajevo-x.com
Dugoočekivani dan je napokon došao. Toyota je zvanično otkrila prve fotografije i detalje nestrpljivo očekivanog sportskog automobila GT 86, produkcijske verzije koncepta FT-86, na kojeg se čekalo od predstavljanja koncepta u oktobru 2009. godine.

Model će u svom trenutnom obliku biti ponuđen na evropskom i japanskom tržištu, što je rezultat saradnje Toyote i Subarua. Nakon Toyote GT 86, pojavit će se još dva modela. Na globalnom tržištu - Subaru BRZ, a nakon njega, kupcima u Sjevernoj Americi će biti ponuđen model Scion FR-S.

Toyotu GT 86 pokreće 2,0-litarski horizontalno suprotno postavljeni četverocilindrični bokser motor opremljen D-4S tehnologijom za ubrizgavanje goriva. Ovaj motor isporučuje maskimalnih 197 KS i 205 Nm obrtnog momenta.

Automobil je dug 4,240, visok 1,285, a međuosovinsko rastojanje iznosi 2,570 mm. To ga čini najkompaktnijim sportskim automobilom sa četiri sjedišta. Gotovo savršen balans je postignut kada se govori o raspodjeli težine i iznosi 53:47 (naprijed-nazad). Toyota GT 86 ima nizak centar gravitacije (475 mm).

Nova Toyota GT 86 će biti predstavljena na sajmu automobila u Tokiju krajem novembra.