DVA MOTORA
25

Osvježeni Jeep Wrangler stiže u Evropu

A. M.
Američki proizvođač automobila objavio je prve slike i informacije o evropskoj verziji osvježenog Wranglera. Bit će dostupan u dvije verzije, uključujući onu opremljenu konvencionalnim motorom.

Jeep Wrangler jedan je od najpoznatijih i najsposobnijih off-road modela na svijetu. Od njegovog debija 1986., Amerikanci su prodali čak 5 miliona primjeraka širom svijeta.

Početkom aprila pojavila se redizajnirana verzija ovog modela, a sada je Jeep predstavio varijantu za evropsko tržište, gdje će novi Wrangler facelift i dalje biti dostupan u verzijama Sahara i Rubicon. Šta je novo na redizjaniranoj verziji? Dizajneri su osvježili blago optiku i dodali novi dizajn prednje rešetke, točkove promjera između 17 i 20 inča, a kupci se mogu odlučiti za tvrdi ili mekani krov. Također, kao opcija bit će dostupan Sky One-Touch krov s kliznim mehanizmom. Po pitanju vanjskih boja bit će dostupno 10 nijansi, uključujući novu nazvanu Anvil.

U unutrašnjosti će putnici pronaći novi 12,3-inčni ekran pete generacije multimedijskog sistema Uconnect (dostupan kao standard), materijale oko ploče s instrumentima meke na dodir, kontrastne šavove i prednja sjedišta podesiva u 12 smjerova.

Na Starom kontinentu Wrangler facelift će biti dostupan s dva motora. Od konvencionalnih motora u ponudi ostaje 2,0-litreni turbobenzinac, koji razvija 272 KS i 400 Nm, zajedno s automatskim mjenjačem s 8 brzina. Ova verzija bit će dostupna u ograničenom broju primjeraka i samo na određenim tržištima poput Njemačke, Italije, Poljske i Španije. Druga verzija je Wrangler 4xe, odnosno plug-in hibrid koji kombinuje 2,0-litreni benzinski motor s električnim agregatom i baterijom od 17 kWh (400V arhitektura). Ovaj sklop ukupno razvija 380 KS i 637 Nm obrtnog momenta. Hibrid će na raspolaganju imati tri moda vožnje: Hybrid, Electric i eSave, koje je moguće odabrati preko E Selec tipki.

Prvi primjerci redizajniranog Wranglera u evropskim prodajnim salonima stići u prvoj polovini 2024. godine.