Noviteti
0

Osvježen Land Rover Freelander

Klix.ba
Land Rover, potaknut sve lošijim prodajnim rezultatima Freelandera, odlučio je da osvježi ovaj model izmjenom maske i zadnjeg dijela koji su trenutno u trendu Land Rovera.

Ove izmjene su obuhvatile prednje farove koji su sada dobili onaj karakteristični krug poznat sa Range Rovera i Discoverya i koji se usjeca u odbojnik koji je na tom mjestu obojen u crno.

Da se ne radi o samo estetskoj promjeni govori i podatak kako farovi sada na cestu “bacaju” 70% više svjetla.

Uporedo sa novim izgledom Land Rover predstavlja i novi model nazvan Sport a koji je namjenjen onim kupcima koji svoje Freelandere rijetko vode u off road avanture.

Ova verzija će biti opremljena 18 inčnim aluminijskim felgama kao i spuštenim ovjesom za čak 30 mm i krućim armotizerima koji bi trebali dati bolji vozački užitak na asfaltnim cestama.

Iz Land Rovera ističu da, usprkos spuštenom ovjesu, offroad performanse neće biti umanjene ali to i nije neka utjeha jer je opšte poznato da se Freelander na zahtjevnijem terenu ionako veoma loše snalazi.

Pored minimalnih izmjena na vanjskom izgledu učinjene su i neke u unutrašnjosti, te je sada nestao onaj osjećaj jeftinoće i pripadnosti nižoj klasi. Prije svega tome doprinosi obilna upotreba brušenog aluminija na centralnoj konzoli, bolje profilisana i obložena sjedišta, kvalitetne obloge na vratima kao i izmjenjena ručica mjenjača koju je sada mnogo lakše koristiti.

Nažalost usprkos svim optičkim izmjenama paleta agregata ostaje nepromjenjena. Kupci na raspolaganju i dalje imaju poznate 1.8 i 2.6 benzinske motore posuđene od Rovera, a ti je i BMW-ov Td4 2.0 litreni turbo dizelaš.

Snaga će se prenositi putem pet-stepenog ručnog ili automatskog mjenjača koji će biti dostupan samo uz 2.6 litarski V šestak.