300 KS
2

Osnovni motor za F-Type sada ima samo četiri cilindra

Klix.ba
Osnovni motor u ponudi za Jaguar F-Type sada ima samo četiri cilindra, ali stvari u ovom slučaju i nisu tako loše, jer dvolitarski turbobenzinac razvija 300 KS.

U Jaguaru su predstavili dugo najavljivan novi četverocilindarski motor Ingenium serije koji će biti na početku game motora za sportski model F-Type.

S manje cilindara i manjom radnom zapreminom od onoga što se očekuje i nudi uz Jaguarove automobile, dvolitarski četverocilindarski benzinski motor uz asistenciju turbo punjača nudi 300 KS i 400 Nm najvećeg obrtnog momenta koji je raspoloživ od 1.500 do 4.500 obr/min, što je dovoljno da F-Type od 0 do 100 km/h stiže nakon 5,4 sekundi i bez velike zadrške stiže do elektronski ograničenih 250 km/h. Prosječna potrošnja goriva iznosi 7,2 litara nakon 100 pređenih kilometara.

U kombinaciji s dvolitarskim motorom masa automobila iznosi 1.524 kilograma, a u Jaguaru su zbog smanjenja mase na prednjoj osovini zbog znatno lakšeg motora rekalibrirali i optimizirali upravljački sistem i ovjes.

S novim motorom u ponudi stižu i decentno osvježeni pojedini karoserijski detalji, LED svjetla, lakša sjedišta, sistem za autonomno parkiranje i unaprijeđeni multimedijalni sistem InControl Touch Pro koji spada u standardnu opremu. Cijena osnovnog Jaguara F-Type u Njemačkoj iznosi 57.200 eura.

U ponudi za (Coupe i Cabrio) F-Type i dalje ostaje 3-litarski V6 motor s tri nivoa snage (340, 380 i 400 KS) i 5-litarski V8 motor koji u najsnažnijem izdanju (SVR) nudi 575 KS.