Noviteti
101

Osnovna cijena za VW Arteon u Njemačkoj iznosi 49.325 eura

Klix.ba
U Volkswagenu ne gube vrijeme, jer se njihov tek predstavljen novi model Arteon već može naručiti u Njemačkoj po cijenama koje su značajno veće od cijena za slično opremljen i motorizovan Passat.

Model Arteon, za koji u VW-u tvrde da je mnogo više od zamjene za Passat CC, u ovom trenutku može se naručiti samo u kombinaciji s najsnažnijim benzinskim ili najsnažnijim dizelskim motorom.

Ljubitelji benzinskih verzija tako mogu računati na dvolitarski TSI motor koji raspolaže sa 280 KS i 350 Nm najvećeg obrtnog momenta. S motorom standardno stiže pogon preko obje osovine (4Motion) i automatski mjenjač sa dva kvačila (DSG), a kupac će za spomenuto (bez opcione opreme) morati da izdvoji 49.325 eura. Cijena slično opremljenog Passata s istim motorom iznosi 46.250 eura.

Početna cijena Arteon s najsnažnijim dvolitarskim dizelskim biturbo motorom, koji raspolaže sa 240 KS i 500 Nm najvećeg obrtnog momenta, iznosi 51.600 eura, što je skoro 5.000 eura više u odnosu na iznosi koji treba izdvojiti za komparativnog Passata. U cijenu je također uračunat pogon preko obje osovine i DSG mjenjač.

Za spomenute razlike u cijeni Volkswagen nudi nešto veći automobil s većim međuosovinskim rastojanjem, atraktivnijom karoserijom i praktičnim petim vratima iza kojih se krije prtljažnik koji bez preklapanja naslona zadnjih sjedišta raspolaže s 563 litre zapremine.

Do dolaska naredne generacije modela Phaeton, Arteon je najveći i najluksuzniji Volkswagenov model. Proizvodit će se u Njemačkoj, a do prvih bi kupaca trebao stići u junu.