Noviteti
2

Opel predstavio redizajniranu Merivu

Klix.ba
Nakon nekolicine špijunskih fotografija Opel je zvanično predstavio redizajniranu verziju svog kompaktnog monovolumenskog modela Meriva.

Na karoseriji automobila može se vidjeti nova maska hladnjaka, hromirani detalji oko svjetala za maglu i redizajnirana kućišta prednjih svjetala.

Opel opciono za Merivu nudi i LED dnevna prednja i zadnja svjetla. Pored karoserijskih kozmetičkih zahvata osnovna promjena u odnosu na stariju varijantu automobila nalazi se ispod poklopca motora. Meriva je dobila novi 1,6-litarski CDTI dizelski motor premijerno ponuđen uz model zafira Tourer koji krasi Euro 6 norma o izduvnim gasovima. Motor razvija 136 KS i 320 Nm obrtnog momenta.

Prosječna potrošnja goriva deklarirana je na 4,4 litre na 100 kilometara, uz prosječnu emisiju CO2 od 116 g/km. Novi motor došao je kao zamjena 1,7-litarskom dizelu sa 130 KS, a u Opelu su najavili da će naredne godine predstaviti nekoliko dizelskih varijanti motora koje će za osnovu koristiti 1,6-litarsku radnu zapreminu.

Pored toga obećavaju još nižu prosječnu potrošnju goriva i još manju emisiju izduvnih gasova. Ostatak motorne ponude za Merivu također ispunjava Euro 6 norme, uključujući i 1,4-litarski benzinski motor koji se može dobiti sa 120 ili 140 KS, uz opcioni 6-stepeni automatski mjenjač. Za ljubitelje ručnih mjenjača Opel je poboljšao svoje 5 i 6-stepene mjenjače koji sada rade brže i preciznije.

Unutrašnjost redizajnirane Merive krasi nova generacija IntelliLink infotainment sistema sa 7-inčnim kolor displejom i glasovnim komandama. Navigacioni sistem raspolaže sa kartografijom cijele Europe, a tu je i kamera za pomoć prilikom vožnje unazad. Cijene automobila bit će objavljene narednog mjeseca, a prvi primjerci do kupaca bi trebali stići početkom januara naredne godine.