|

Opel predstavio novu Corsu, očekuju se GSi i OPC modeli

Opel predstavio novu Corsu, očekuju se GSi i OPC modeli
45
D. B.
26.6.2019. u 13:37
8
komentara
45

dijeljenja
1/7
2/7
3/7
4/7
5/7
6/7
7/7
Kako bi pokazala promjene u automobilskoj industriji, kompanija Opel, koja je u vlasništvu PSA grupacije, prije mjesec je predstavila električnu verziju nove Corse, a sada je objavila fotografije i detalje konvencionalnih verzija novog superminija.
Gotovo isti dizajn smo vidjeli u maju kada je predstavljena Corsa-e, tako da izgled nije iznenađenje. Iako je subkompaktni hatchback spreman za budućnost zahvaljujući usvajanju potpuno električnog pogona, kupci će i dalje moći kupiti Corsu sa 1,2-litarskim atmosferskim motorom koji isporučuje 75 KS. Taj motor će pokretati osnovni model te će biti uparen s petostepenim manuelnim mjenjačem. Oni koji žele više snage mogu odabrati motor iste zapremine s turbopunjačem dostupan u dvije verzije, prva isporučuje 100 KS i 205 Nm obrtnog momenta, a druga 130 KS i 230 Nm. Slabija verzija može biti uparena sa 6-stepenim manuelnim ili opcionim osmostepenim manuelnim mjenjačem. Snažnija verzija od 130 KS dolazi isključivo s automatskim mjenjačem te joj za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba 8,7 sekundi prije nego dostigne maksimalnih 188 km/h.

Osim električne verzije i tri benzinska motora, nova Corsa će biti dostupna i s 1,5-litarskim turbodizelašem koji razvija 102 KS i 250 Nm obrtnog momenta.

Kao i električna Corsa, konvencionalna verzija će biti dostupna s LED matric svjetlima koja debituju u ovom segmentu. Uz doplatu adaptivna svjetla dobijaju osam LED elemenata koji rade u tandemu s kamerom visoke rezolucije zadužene za prilagođavanje svjetlosnog snopa kako bi se osigurala optimalna vidljivost.

Najlakša Corsa je teška 980 kg uključujući vozača. Automobil je dug 4,06 metara, a linija krova je spuštena za 48 mm u odnosu na prethodni model, što ipak ne utječe negativno na prostor za glavu. Razlog za to je što putnici sjede 28 mm niže nego inače.

Opel će prodavati novu Corsu s paketima opreme Edition, Elegance i GS Line. Snažniji GSi i OPC modeli se očekuju nešto kasnije kako bi bili rivali Fordovoj Fiesti ST i Volkswagenovom Polu GTI.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...