Stiže u Pariz
2

Objavljeni teaseri Škode Kodiaq RS s redizajniranim logom

Klix.ba
Prvi Škodin SUV Kodiaq dobija RS verziju koja će biti predstavljena na Sajmu automobila u Parizu u oktobru, a češka kompanija je objavila teasere kojim najavljuje njegov dolazak.

Kodiaq RS će biti prvi Škodin model visokih performansi koji će nositi redizajnirani logo RS na kojem dominira crvena boja.

Rally Sport (RS) oznaka se ne nalazi samo na prednjoj maski, nego i na drugim mjestima s ciljem da se naglasi da se ne radi o običnom Kodiaqu. Iz Škode poručuju da crveni ukrasi simboliziraju sportski duh i snagu RS porodice, dok slovo "v" znači "victory" (pobjeda). Fanovi Škode sigurno znaju da se RS oznaka prvi put pojavila 1974. godine za reli prototipe 180 RS i 200 RS, ali se tek 2000. godine počela koristiti za produkcijske modele od kojih je prva bila Octavia RS.

Kodiaq RS će biti ponuđen s pet, ali i u verziji sa sedam sjedišta, koja je već postala najbrži SUV svoje vrste na Nurburgringu. Iza upravljača je bila Sabine Schmitz te je stazu prešla za devet minuta i 29,84 sekunde.

U srcu Kodiaqa RS je 2,0-litarski twin-turbo dizelski motor koji isporučuje 237 KS i 500 Nm obrtnog momenta. Ako vam to zvuči poznato, to je zbog toga što govorimo o istom četverocilindričnom BiTDI motoru koji pokreće Volkswagenove modele Tiguan i Passat.

Kodiaq RS će imati pogon na sva četiri točka te će postati najsnažniji Škodin produkcijski model pokretan dizelskim motorom.

Online predstavljanje se očekuje u septembru, odnosno prije javnog debija u Parizu u oktobru.