Predstavljanje u Ženevi
2

Objavljen teaser produkcijske verzije Škode Vision X

Klix.ba
Kao što je i obećala, kompanija Škoda će na Sajmu automobila u Ženevi u martu predstaviti produkcijsku verziju koncepta Vision X.

Produkcijski model će biti predstavljen godinu nakon što je svjetlo dana ugledao koncept. Škoda je sada objavila teasere koji jasno govore da će subkompaktni crossover biti spreman za veliki show u Švicarskoj, nakon čega će se u drugoj polovini ove godine pojaviti u prodaji na evropskom tržištu.

Automobil vjerovatno neće nositi ime Vision X, nego će to biti drugo ime s početnim slovom "K". To ima smisla s obzirom na to da su Karoq i Kodiaq globalni modeli, dok su u Kini prisutni Kamiq i Kodiaq GT.

Novi urbani crossover će koristiti MQB platformu Volkswagen Grupe. Detalja je zasad malo, ali teaser otkriva podijeljena LED prednja svjetla koja imaju i veća braća ovog modela. Dani skromnih Škodinih modela su prošlost, a poznato je da će novi crossover iz B segmenta između ostalog imati dinamične pokazivače smjera.

Škodin novi crossover neće biti jedini model u segmetu s podijeljenim prednjim svjetlima jer ih već imaju Hyundai Kona i Citroen C3 Aircross. Po čemu će se produkcijski Vision X razlikovati, može se pretpostaviti, a to su tipični Škodini atributi, prostrana unutrašnjost, veliki prtljažnik i čvrstoća.

Crossover će biti ponuđen s trocilindričnim i četverocilindričnim benzinskim motorima, a zasad nije poznato da li će biti dizelaša. S obzirom na to da obnovljena Fabia ostaje bez TDI motora, novi crossover bi zaista mogao koristiti samo TSI motore.

Realno je očekivati još teasera do dana predstavljanja novog modela, a to je 5. mart.