Predstavljanje na CES-u
22

Objavljen teaser Mercedesa CLA Edition 1

Klix.ba
Svjetska premijera druge generacije Mercedesovog modela CLA dogodit će se u utorak, a njemačka kompanija je na svojoj stranici na društvenoj mreži Facebook objavila video elegantnog sedana, dok je šef dizajna Gordon Wagener na svom profilu na Instagramu objavio fotografiju modela CLA ispod plahte.

Iako Mercedes sada ima A-Klasu Sedan kao osnovni model sedana, CLA ne ide nigdje jer u njemačkoj kompaniji vjeruju da postoji prostor u ponudi koji omogućava koegzistiranje dva modela. Slična je situacija i s njihovim rivalima iz BMW-a, a to su Serija 1 Sedan i Serija 2 Gran Coupe.

No, vratimo se teaseru koji ne samo da prikazuje obični CLA, nego se radi o verziji bogato opremljenoj paketom Edition 1 koji će se moći nabaviti tokom prve godine modela na tržištu. Osim mnoštva opreme, specijalna verzija ima narandžaste ukrase u unutrašnjosti.

Mercedes će novi CLA predstaviti u Las Vegasu tokom Consumer Electronics Showa. To je zbog toga što je MBUX infotainment sistem viđen u A-Klasi i B-Klasi naučio neke nove trikove.

O tehničkim specifikacijama modela CLA zasad nema informacija, ali se očekuje da će imati mnogo zajedničkog sa skromnijim Sedanom A-Klase. Neće biti iznenađenje ako druga generacija bude nešto veća od prethodne s obzirom na to da je petovratni hatcback veći od svog prethodnika. To će rezultirati prostranijom unutrašnjošću, što će posebno osjetiti putnici na stražnjim sjedištima, a pozitivno će se odraziti i na zapreminu prtljažnika.