Predstavljanje 3. marta
9

Objavljen teaser Cupra Formentora u produkcijskoj formi

D. B.
Cupra će na Sajmu automobila u Ženevi predstaviti model Formentor, a sada je ovaj SEAT-ov brend objavio teaser crossovera u produkcijskoj formi.

Cupra Formentor će scenu dijeliti sa hatchback i karavanskom verzijom Leona visokih performansi, kao i s Tarracom FR.

Cupra nije vodila intenzivnu teaser kampanju za Formentor jer je elektrificirani crossover najavljen prošle godine istoimenim konceptom koji je također izgledao gotovo spreman za proizvodnju. Očekuje se da će finalna, odnosno produkcijska verzija biti gotovo ista, ali je primjetno na teaseru da grafika LED stražnjih svjetala nije baš identična onoj koju ima koncept. Dizajn Formentora se može najbolje opisati kao "Leon crossover".

Baš kao i snažni Leon, Cuprin Formentor će koristiti 1,4-litarski turbobenzinski motor u kombinaciji s električnim motorom koji će kombinovano isporučivati 242 KS i 400 Nm obrtnog momenta. Slično, ali ne identično, bit će i kod Škode Octavije RS iV, kao i kod Volkswagenovog Golfa GTE. Svi će imati DSG mjenjač i pogon na prednje točkove.

Cupra Leon će biti ponuđen i s konvencionalnim 2,0-litarskim TSI motorom bez elektromotora, a ostaje da se vidi da li će to biti slučaj i s Formentorom. To bi imalo smisla jer bi u tom slučaju Cupra privukla više mušterija zbog pristupačnije cijene.

Cupra Formentor će biti predstavljen u Ženevi 3. marta.