Moćni karavan
10

Objavljen teaser Alpine B3 Touring uoči debija u Frankfurtu

D. B.
Alpina će na Sajmu automobila u Frankfurtu predstaviti novi model B3 Touring, a to je najavljeno teaserom.

Alpina B3 Touring će biti praktičniji karavan, dok se sedan očekuje nešto kasnije. Na teaseru se vidi Touring fokusiran na performanse, koji će biti predstavljen 10. septembra na Sajmu automobila u Frankfurtu.

Ovo je pomalo iznenađujuće, jer koji god proizvođač predstavi novi model koji će se prodavati u različitim karoserijskim izvedbama, prvo proizvede sedan. Osim toga, i na špijunskim fotografijama viđenim ranije je sedan, ali će ipak "svjetlo dana" ugledati prvo karavan.

Teaser ne otkriva mnogo, ali se može pretpostaviti kako će Alpina modificirati Seriju 3 Touring. Velike su šanse da će to biti M340i Touring sa suptilnim promjenama eksterijera uključujući naplatke od legura s mnogo krakova, diskretni body kit i izduvni sistem s četiri cijevi.

BMW-ov 3,0-litarski šestak s turbopunjačem će biti snažniji u odnosu na standardnih 369 KS. Stari B3 je imao 404 KS, odnosno 433 KS sa B3 S specifikacijama, tako da i ovog puta očekujemo više od 400 KS.

Uz B3 Touring će na sceni u Frankfurtu biti XD3 i XD4 dizelski SUV-ovi, B5 Bi-Turbo Touring koji je najbrži produkcijski karavan na svijetu te najsnažniji Alpinin model B7 sa moćnim V12 motorom.