Uz šestu generaciju Golfa
0

Novo lice i za Golf Plus

Sarajevo-x.com
Nakon što je šesta generacija megapopularnog Volkswagen Golfa već uspješno zaživjela logično je bilo očekivati da će slično osvježenje pretrpjeti i prateći modeli. Prije svega na udaru se našla Plus verzija Golfa, koja je sada prošla kroz sličan tehnološko-estetski tretman, te je tako dobila i utjelovljenje u svojoj drugoj generaciji.

Novi izgled Golfa Plus direktno je povezan sa stilističkim promjenama koje je sa sobom donijela šesta generacija „običnog“ Golfa. Baš kao što je to slučaj i sa Golfom, tako i Golf Plus sada izgleda znatno savremenije i dorečenije, mada je dizajnerski odmak također minimalan, što je već i prepoznatljivo za konzervativni Volkswagen.

Očekivano, najveće promjene pretrpio je prednji dio, koji je sada dobio upečatljiviju masku koja je istaknuta crnim horizontalnim prečkama koje se protežu do prednjih svjetala.

Također, i sama svjetla su pretrpjela izmjene, pa su i u ovom slučaju primjenjene oštrije linije zahvaljujući čemu je uspješno evoluirao prepoznatljivi dizajn ovalnih svjetala sa prethodnih generacija Golfa. Diskretan novi detalj su i krovni nosači, koji su sada znatno elegantniji, i ne narušavaju u velikoj mjeri liniju krova. Također sa novim Golfom Plus u Volkswagfenu su se odrekli i ružne navike da ostavljaju dio odbojnika u neuglednoj antracitnojo boji, pa će ubuduće sve verzije dobiti odbojnike u potpunosti prelakirane u boju vozila. Vrlo blage izmjene oblika pretrpjela su i stop svjetla, koja zahvaljujući LED tehnologiji u velikoj mjeri utiču na ukupnu sliku savremenog porodičnog automobila. Svježiji vanjski izgled upotpunjen je novom kolekcijom aluminijskih naplataka, gdje vrh ponude predstavlja 18-inčni naplatak iz VW-ove Individual ponude.

Unutrašnjpst također nije pretrpjela dramatične dizajnerske i ergonomske izmjene, pa je naglasak prije svega stavljen na ugradnju kvalitetnijih materijala i poboljšanje kvalitete završne obrade. Pripadnost novoj generaciji Volkswagena prije svega otkrivaju detalji kao što je novo kolo upravljača, instrumenti i komande klima uređaja, ali i cijela paleta tkanina i materijala koja je već u ponudi za standardni Golf.

Ponuda motora za Golf Plus još uvijek nije u potpunosti definisana, ali je jasno da će biti u suštini prekopirana iz ponude za Golf, što podrazumjeva savremene dizelaše common-rail tehnlogije i novu generaciju turbobenzinaca. Uz sve motore isporučivati će se provjereni 5-stepeni i 6-stepeni ručni mjenjači, dok će za probirljivije i zahtjevnije kupce idealan izbor biti 6-stepeni ili 7-stepeni DSG mjenjač.
Cijene, kao i tačnu ponudu motora i nivoa opremljenosti u Volkswagenu planiraju definisati do zvaničnog početka prodaje nove generacije Golfa Plus, koja bi trebala početi na proljeće 2009. godine.