Noviteti
0

Novi Volvo S40

Klix.ba
Volvo je objavio zvanične fotografije svog dugo očekivanog modela S40 koji će premijeru imati na Frankfurt Motor Show-u.

Novi S40 dijeli mnogo dizajnerskih riješenja i linija sa svojim većim bratom, popularnim S60. Vanjski izgled na neki način predstavlja evoluciju Volvove najnovije dizajnerske linije dok ipak riješenja u unutrašnjosti predstavljaju revoluciju, što se tiče ovog švedskog proizvođača.

Volvo S40 je kraći ali u isto vrijeme i duži te visočiji od svog prethodnika što je direktno uticalo da kabina bude prostornija i komfornija u odnosu na tog istog prethodnika. Poklopac motora je sada znatno kraći te je tako dobiven izgled da je putnička kabina nageta prema naprijed.

Vrata na novom S40 imaju koveksan oblik u profilu, za razliku od vrata koja se ugrađuju na veće modele Volva , a takav oblik pojačava utisak kompaktnog automobila sa dugačkom kabinom.

Top verzija novog S40 će dobiti oznaku T5 i 2.4 litreni turbo agragat koji će isporučivati zdravih 224 KS. U ponudi motora također će se naći i 1.6 litreni agregat i to u dvije varijante, u prvoj će isporučivati 100 KS a u jačoj 120 KS, a na raspolaganju će biti i 1.8 litreni motor sa sportskih 140 kS ispod haube.

Već pomenuti 2.4 litreni motor će biti dostupan i u oslabljenoj verziji sa 170 KS, dok se u ponudi ubrzo nakon premijere mogu očekivati i poznate dizelske jedinice.