Noviteti
0

Novi Volkswagen Polo

FENA
Nova generacija VW Pola bit će javnosti službeno predstavljena u drugoj polovici 2008. godine. Dizajn novog Pola izveden je po uzoru na cijelu gamu, a neodoljivo podsjeća na oblik Golfa Mk VI. Novi Polo izgleda znatno svježije i atraktivnije, te u Volkswagenu očekuju da se njihov ‘mini’ probije na sam vrh po prodaji u svojoj klasi.

Novi Polo je veći i bolji, uostalom kao i svi novi automobili unazad nekoliko godina, pa sada više ne možemo govoriti da je veličinom nadrastao na primjer Golfa prve generacije, već se dimenzijama sve više približava i novom Golfu. Konstruktori su kod novog Pola pazili da porast dimenzija pretoče u veću prostornost putnika u unutrašnjosti, odnosno osobito je više prostora osigurano za noge vozača i suvozača.

Navodno je ovjes dorađen iz prethodnog, za sada još aktualnog modela, dok će svi modeli novog Pola imati električni servo upravljač najnovije generacije. Benzinski motori kreću s ponudom od trocilindarskog 1.2 motora sa 60 i 70 KS, nastavljaju se četverocilindričnim 1.4 motorom sa 80 KS, a vrh benzinske ponude čini 1.2 super turbo motor najveće snage 105 KS. Kod dizelskih motora u ponudu dolazi novi tihi i štedljivi 1.6 litreni common rail TDI dizelaš najveće snage 75, 90 i 15 KS. U ponudi će biti i Bluemotion model sa 1.4 TDI 80 KS dizelašem. Svi motori će ispunjavati Euro 5 norme o ispušnim plinovima. Najsnažniju top verziju VW Polo GTI pokretat će 1.4 litreni turbo TSI motor najveće snage 170 KS, a u planu je i dizelska TDI verzija sa 135 KS. Većina motora dolazi sa ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa , a prvi put će biti kod Pola ponuđen i DSG mjenjač s dvostrukom spojkom (opcija uz doplatu).

Novi VW Polo javnosti će biti prikazan krajem 2008. godine, najvjerojatnije na jesen na Salonu automobila u Parizu, a prodaja novog modela počet će tek početkom 2009. godine. Cijene nisu poznate, ali iz VW-a poručuju da će biti iste ili tek neznatno veće od dosadašnjih. Tek kasnije, krajem 2009. godine paleta novog VW Pola bit će upotpunjena i serijskim verzijama inače konceptnog modela crossover Dune, izrađenog od strane Karmanna i prikazanog ove godine na Salonu automobila u Frankfurtu.