|

FOTO
/
Novi trojac iz Dacie stigao u BiH

Novi trojac iz Dacie stigao u BiH
0
Klix.ba
1.2.2013. u 09:21
26
komentara
0

dijeljenja
1/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
9/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
10/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
11/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
12/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
13/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
14/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
15/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
16/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
17/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
18/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
19/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
20/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
21/21 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Novi Dacia Logan, Sandero i Sandero Stepway stigli su na bosanskohercegovačko automobilsko tržište. Novinari su imali priliku Dacia novitete isprobati vožnjom od Sarajeva do Banje Luke, gdje je u prostorijama potpuno nove Renault, Nissan i Dacia koncesije Union Auto d.o.o., održana nacionalna prezentacija.
Sa novim Loganom, Sanderom i Sanderom Stepway, Dacia po tradicionalno pristupačnoj cijeni sada nudi više i bolje. Tri nova modela ističu se čvrstim, statusno poticajnim dizajnom, a udobnost je poboljšana opremom prenesenom iz Lodgyja i Dokkera, a i vozna su obilježja poboljšana servoupravljačem na svim izvedbama, štedljivim Euro 5 motorima te poboljšanom zvučnom izolacijom. Istovremeno sigurnost novog Logana, Sandera i Sandera Stepway veća je nego ikad zbog bočnih zračnih jastuka i sistema ESC.

Svaki od novih Dacia modela krase specifični kvaliteti. Tako novi i osjetno privlačniji vizuelni identitet u kombinaciji sa provjerenim kvalitetima, čine od novog Logana više nego zanimljiv izbor za kupce koji su u potrazi za prostranom porodičnom limuzinom. Sandero u mladalačkom novom obliku iznova ukazuje na svoje vrlo ozbiljne težnje, dok novi Sandero Stepway nije samo posebna izvedba Sandera nego je konstruisan da ponudi svu funkcionalnost, ali uz robusnu nezavisnost kako bi se svidio vozačima koji ciljaju na segment crossovera.

Osim što se diči robusnijom vanjštinom, novi Dacia trojac također je mnogo kvalitetniji u unutrašnjosti, s oblikovanjem, ergonomijom i detaljima koji nagovještavaju potpuno nov osjećaj udobnosti. Novi Logan, Sandero i Sandero Stepway dijele Dacijina obilježja prostranosti i velike zapremine prtljažnika. On u Loganu mjeri 510 litara, a u Sanderu i Sanderu Stepway 320 litara, koje preklapanjem stražnje klupe dostižu 1.200 litara. Dacia ne čini nikakve kompromise u svojoj filozofiji - sva je nova oprema funkcionalna i jednostavna, a naročito se ističu Media Nav multimedijski sistem, zatim Dacia Plug&Radio te tempomat s limitatorom brzine.

Motorna ponuda pomno je odabrana. Najveća novost je 0,9-litarski trocilindarski turbobenzinac sa 90 KS i 135 Nm, dok osnovu benzinske ponude čini provjereni 1.2 litarski 16v benzinac sa 75 KS, dostupan i u LPG varijanti. Dizelske boje brani superštedljivi 1.5 litarski dCi sa 90 KS i 220 Nm, koji je u Loganu i Sanderu dostupan u verziji sa 75 KS i 200 Nm. Iako su standardno štedljivi, ovim motorima pomažu "štedljive" tehnologije. To su nova Eco Mode funkcija, koja potrošnju goriva i emisiju CO2 smanjuje za čak 10 posto te standardni pokazivač idealne promjene stepena prenosa.

Kada je u pitanju sigurnost, Dacia ne pravi kompromise, pa novi trojac iskorištava sve prednosti inžinjerstva grupe Renault kako bi putnicima ponudio najviši stepen zaštite. Elektronska kontrola stabilnosti standardno je obilježje, dok ABS kočnice sada raspolažu i funkcijom pomoći pri naglom kočenju. Osim toga, sigurnosti putnika u serijskoj opremi pridonose i četiri zračna jastuka – vozačev i suvozačev zračni jastuk te bočni zračni jastuci sprijeda. Sigurnosni pojasevi sprijeda imaju limitatore zatezanja, tu su i zvučni i vizuelni signal za nevezanje pojasa, kao i Isofix tačke za pričvršćivanje dječijih sjedišta.

U BiH Sandero dolazi sa 2 nivoa opreme (Ambiance i Laureate) i početnom cijenom od 14.874 KM sa PDV-om. Sandero Stepway je također dostupan u dva nivoa opreme, Ambiance i Prestige, a cijene su od 18.078 KM sa PDV-om. Komercijalizacija novog Logana planirana je za treći mjesec ove godine, a njegova će cijena biti na nivou modela Sandero. Novi Dacia trojac, kao i ostali Dacia modeli u ponudi na bh. tržištu, dolazi sa garancijom proizvođača od 5 godina ili 100.000 km.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...