Nasljednik Tucsona
0

Novi SUV iz Hyundaija

Sarajevo-x.com
Hyundai je i zvanično objavio prve fotografije i podatke za svoj novi SUV model koji će na nekim tržištima i dalje nositi ime Tucson, dok će u Evropi biti poznatiji kao ix35, čime će se uz moderan dizajn i tehnologiju svrstati rame uz rame sa ostalim „i“ modelima iz ponude Hyundaija.

Najnoviji kompaktni korejski sportski terenac zasnovan je na konceptnom modelu ix-ONIC kojeg je Hyundai predstavio ranije ove godine na sajmj automobila u Ženevi. Pored modernog i svježeg izgleda u Hyundaiju obećavaju da je riječ o zaista novom terencu u kojem će se naći mnogo novorazvijene tehnologije, što garantuje i 36 mjeseci dug razvoj automobila i ulaganje od 157 miliona eura u cijeli projekat.

Ujedno novi ix35 će na domaćem tržištu zadržati ime Tucson, što je potvrđeno i domaćom premijerom, dok će na ostalim tržištima ipak dobiti novu slovno-brojčanu oznaku. Za sada je poznato da će ix35 u ponui motora imati 2,0-litarski Theta II benzinski motor sa 166 KS koji je uparen sa novim 6-stepenim ručnim mjenjačem.

Zanimljivo je da će za one kupce koji bi željeli za manje novca doći do novog ix35, a ujedno nemaju potrebu za njegovim pravim terenskim vrijednostima, u ponudi biti i verzija sa pogonom samo na prednje točkove. Tačnije, benzinski motor će barem u početku prodaje biti isključivo vezan samo za modele sa prednjim pogonom. U automobilima ovog tipa moderan turbodizelski motor je definitivno obavezna opcija, pa je tako Hyundai ponudio 2,0-litarski dizelaš iz "R" serije koji isporučuje 184 KS, te je također spojen sa istim novorazvijenim ručnim 6-stepenim mjenjačem.

Precizniji detalji kao i potpunije fotografije evropskim tržištima biće prezentovani tek nakon svjetske premijere modela ix35 koja će se desiti 3. Septembra na sajmu automobila u Frankfurtu, dok će SAD i Sjeverna Amerika ix35 upoznati tokom novembra ove godine na sajmu automobila u Los Angelesu.