{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi SAAB 9-5

S
24.7.2009. u 19:36
0
14
Novi SAAB 9-5
0
Za 2010. godinu Saab je pripremio vrlo važan novitet. Njihov model 9-5 je svakako jedan od najpopularnijih i najpoznatijih, ali više nije mogao odolijevati godinama. Tako je sada u novoj generaciji dobio potpuno novi dizajn, nove motore i sva prateća poboljšanja.
Uz objavljivanje prvih informacija i fotografija iz SAAB-a su najavili da će svoju svjetsku premijeru novi 9-5 imati na sajmu automobila u Frankfurtu u septembru ove godine.

U svakom slučaju, i prije premijere možemo se uvjeriti da SAAB 9-5 izgleda ozbiljnije i bolje nego je ikada to bio slučaj. Iako je SAAB zadržao osnov svojih pomalo konzervatvnih linija karoserije nova rješenja prednjeg i zadnjeg dijela čine model 9-5 izuzetno modernim pripadnikom ove klase.

Prednji dio sa dominantnom maskom i već prepoznatljivim svjetlima je očekivano rješenje, ali su neki mali detalji odigrali važnu ulogu u originalnosti ovog modela. Tu su prije svega crni A nosači krova zbog kojih 9-5 izgleda znatno dinamičnije i elegantnije. Uz vrlo položene C nosače krove i dosta oštrih linija kabina novog 9-5 izgleda kao da pripada mnogo kompaktnijem modelu, te u ovom slučaju čini vrlo zanimljivu kombinaciju sa dugačkim poklopcem motora i prtljažnika.

Zadnji dio je obilježen prilično futurističkim stop svjetlima koja se uz LED tehnologiju ističe i elegantnim linijama, koje unose i dašak engleske škole dizajna.

Unutrašnjost je možda još zanimljivija i neobičnija. Pored velikog podizanja nivoa kvalitete i završne obrade, primjetno je da su i dizajneri imali pune ruke posla. U skladu sa „avijatičarskim“ porijeklom i ovaj SAAB je dobio instrumente koji neodoljivo podsježaju na pokazivače u vazduhoplovima. Upečatljiv detalj su i otvori za ventilaciju koji se vizuelno pružaju cijelom površinom oko instrumenata, dok bogato opremljena centralna konzola sa velikim ekranom dovoljno govori da putnicima neće ništa nedostajati.

Ujedno, zahvaljujući novoj GM-ovoj Epsilon II platformi novi SAAB 9-5 se može pohvaliti međuosovinskim razmakom od 2,84 metra, što garantuje i više nego dovoljno prostora za sve putnike u kabini. Veći razmak među osovinama pogodovao je i proširenju prtljažnika, pa 513 litara zapremine definitivno ispunjava i zahtjeve većih porodica.

Ponuda motora će se sastojati od tri turbobenzinska motora, gdje osnovu čini 1,6 motor sa 160 KS, sredinu ponude 2,0-litarski četverocilindraš sa 210 KS i vrh ponude snažni 2,8-litarski V6 sa 300 KS. Ponuda dizelaša će se zasnivati na dvolitarskom motoru u dvije verzije, sa 160 i 190 KS.

Početak prodaje novog SAAB-a 9-5 planiran je april naredne godine, i to sa cijenom od oko 35 hiljada eura za osnovni model.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: