Noviteti
10

Novi Renault Espace postaje crossover

Klix.ba
Renault je nekoliko dana prije zvanične premijere u Parizu objavio prve fotografije potpuno nove generacije svog uspješnog Espacea. Novosti je mnogo, ali je najvažnija ta da Espace nije više samo obični monovolumen.

Sve četiri prethodne generacije Espacea bile su koncipirane kao veliki monovolumeni , tačnije Renault je sa prvom generacijom bio i začetnik klase porodičnih monovolumena. Ipak, sa petom generacijom Renault mjenja filozofiju ovog modela i cilja na segment crossover modela. Serijski model snažno se oslanja na konceptni model Initiale Paris koji je prošle godine predstavljen na Sajmu automobila u Frankfurtu, te predstavlja zaisti veliki iskorak četvrte generacije Espacea kod koje je dominirao "kutijasti" oblik.

Naravno, Renault nije objavio bilo kakve detalje o novom Espaceu jer je puna premijera rezervisana za sajam automobila u Parizu. Ipak, iz Renaulta su potvrdili da će biti ponuđene verzije sa pet i sedam sjedišta, a iz prethodnih špijunskih fotografija koje su "kružile" internetom moglo se vidjeti da će u kokpitu dominirati veliki ekran osjetljiv na dodir, slično kao u Cliu četvrte generacije, samo sa znatno većim dimenzijama.

Novi Espace dolazi zasnovan na novoj CFM1 modularnoj platformi, a očekuje se da će dobiti samo četvero-cilindarske turbo motore. LED prednja svjetla i zadnja svjetla trebala bi biti dostupna na bolje opremljenim verzijama.

Svoju potpunu svjetsku premijeru novi Renault Espace imaće 2. oktobra u toku prvog "press" dana u Parizu.