Noviteti
0

Novi Renault Clio

Klix.ba
Nova generacija Renaultovog Clia čije predstavljanje je planirano za sljedeću godinu će po svemu sudeći biti čak i bolja od trenutno aktuelnog modela, a imati će mnogo zajedničkih osobina sa Meganeom.

Baš kao i sada novi Clio će biti dostupan u verzijama sa troje ili petero vrata , ali nova generacija će donijeti i MVP verziju kao i super atraktivnu coupe cabrio izvedenicu sa tvrdim sklopivim krovom.

Kao što je to i najavljeno novi Clio dijeli veliki dio tehnike kao i platformu sa Nissanovom Microm, ali to ne znači da će biti vidljive ikakve vizualne sličnosti između ova dva automobila.

Paleta motora će biti još bogatija tako da će na raspolaganju biti poznati 1.2, 1.4, 1.6, 2.0 litreni agregati sa 16 ventilskom tehnologijom a tu će biti i dva dizelaša i to 1.5 litreni koji se i sada ugrađuje te veći 1.9 dCi koji se trenutno ugrađuje u Megane i Lagunu.

Prema prvim najavama pomenuti 2.0 litreni benzinac koji se ugrađuje u rasnog Clia Sport će proći kroz temeljitu kuru poboljšavanja, te će u novoj generaciji nastaviti tradiciju da Renault ima najjačeg mališana na tržištu tako što će sada isporučivati impresivnih 205 KS.

Novost je i da će 1.5 litreni dCi biti pojačan na 102 KS, a početak ponude će činiti potpuno novi benzinac zapremine jednog litra i snage 62 KS.

Sigurnost će biti, kako smo to već navikli od Renaulta, na vrhunskom nivou te će u stopu pratiti vrijednosti Meganea, Lagune, Scenica, Nova generacija renaultovog Clia čije predstavljanje je planirano za sljedeću godinu će po svemu sudeći biti čak i bolja od trenutno aktuelnog modela, a imati će mnogo zajedničkih osobina sa Meganeom. Vel Satisa i Espacea koji su svi odreda dobili maksimalnih pet zvjezdica na evropskom nezavisnom testiranju EuroNCAP.

Zvanična premijera novog Renault Clia je zakazana na Geneva Motor Showu iduće godine.