Premijera u Sarajevu
32

Novi Opel Combo stigao u Bosnu i Hercegovinu

Klix.ba
Zvaničnom premijerom na Trebeviću, malo iznad magle i smoga u Sarajevu, danas je Opel na naše tržište uveo potpuno novi COmbo. Praktičan i svestran auto koji stiže u privrednoj ali i putničkoj verziji, te nudi izuzetne količine prostora i komfora ali i praktičnosti i poslovne upotrebljivosti.

Peta generacija Opel Comba predstavlja se na svim nivoima u najboljoj formi. Nenadmašna lepeza naprednih tehnologija, posebno niski troškovi održavanja i inteligentno pakiranje čine Combo savršenim za profesionalce. Novi Opel Combo može "progutati“ čak dvije europalete – bočno, kao što i priliči pravom vozilu za transport. Također, kad se radi o pomoćnim sistemima za vozača, sigurnosti i udobnosti, novi Combo je više kao putički automobil. Novi Combo je tako najmlađi u dugoj tradiciji. Opel je od 1950-ih godina znatno pridonio uspjehu višefunkcijskih vozila. Čak i ako je ideja o korištenju istog automobila za poslovni i privatni život izvorno došla iz SAD-a, Opel ju je popularizovao u Evropi svojom Olympijom Rekord karavan.

Potpuno praktičan, udoban i prije svega inovativan novi model dostupan je kao verzija putničkog automobila Combo Life i verzija privrednog vozila Combo – oba u brojnim varijantama. I Combo Life i Combo dostupni su kao standardna M (4,40 m) ili duga XL verzija (4,75 m). Porodični jednovolumen opcionalno je dostupan kao petero ili sedmerosjed s dovoljno prostora za smještaj do 2.693 litara prtljaga. Transporter (lako privredno vozilo) dostupan je i kao podvozje s putničkom kabinom te s krovnim otvorom. Nudi utovarni volumen od 4,4 m3, dovoljno prostora za dvije europalete te može ponijeti do 1000 kg tereta.

Zahvaljujući novom pristupu u razvoju, nova generacija Comba nudi nenadmašan skup inovativnih tehnologija i pomoćnih sistema jednako u obje verzije. Za razliku od normalnog postupka, Combo je od početka razvijan prema standardima za putnička vozila, a ne kao privredno vozilo kojem su naknadno dodane tehnologije da bi se svidjelo i porodicama.

Upravo zato on dolazi s najvećim nivoom tehnologija za udobnost i sigurnost u segmentu. Stoga profesionalci i radnici koji koriste privrednu verziju Comba mogu uživati u tačno istim osobinama sigurnosti i udobnosti kao i porodice. Brojni pomoćni sistemi za vozača i sigurnosni sistemi, od automatskog tempomata do upozorenja na mogući frontalni sudar s prepoznavanjem pješaka i automatskim kočenjem u hitnom slučaju, preko upozorenja na umor vozača do upozorenja na objekt u mrtvom uglu ili head up display, povećavaju sigurnost porodice u Combu Life, ali i putnika u Combu. Uz to, prilagodljivi sistem kontrole proklizavanja IntelliGrip s pet načina rada osigurava da vlasnici Comba mogu napustiti asfaltirane ceste radi slobodnih aktivnosti ili lakog pristupa gradilištima preko blatnih, pjeskovitih, pa čak i snijegom zametenih podloga.

Dodatna sigurnosna značajka dostupna je za furgonsku varijantu. Opcionalni stražnji surround pregled znatno povećava vidljivost kod furgona ili posve natovarenih vozila. Druga kamera u vanjskom retrovizoru sa suvozačke strane osigurava da vozač više ne mora brinuti o mrtvom kutu na toj strani vozila. A novi Combo može biti opremljen i novim sustavom bočnog čuvara utemeljenog na senzorima koji pomaže spriječiti iritantne i skupe manje udarce ili ogrebotine.

U varijanti lakog privrednog vozila izvanrednu udobnost garantuju i grijana prednja sjedišta (uključujući vanjsko sjedište suvozačke klupe) i grijani upravljač. Dvozonska kontrola klimatizacije osigurava ugodne temperature u vozilu za vrućih dana. Vozači Comba Life i Comba potpuno su povezani zahvaljujući najnovijim generacijama informacijsko-multimedijskih sistema kompatibilnih s platformama Apple CarPlay i Android Auto s dodirnim ekranom u boji dijagonale 20,3 cm.

Ispod poklopca motora kupci će moći odabrati između cijelog niza benzinskih i dizelskih motora s turbopunjačem. Svi agregati kombiniraju visoku razinu agilnosti s ekonomičnom potrošnjom goriva. Što se tiče mjenjača, Combo i Combo Life bit će dostupni s petero ili šesterostepenim ručnim mjenjačima i prvi put u segmentu opcionalnim osmerostepenim automatskim mjenjačem.

Motor s vrha ponude je novi 1,5-litarski dizel s 96 kW/130 KS s tehnologijom Start/Stop i turbopunjačem s promjenjivom geometrijom turbine. Ovaj motor prema specifikaciji ima potrošnju goriva u gradskoj vožnji od 4,9 l/100 km, na otvorenoj cesti 4,3 l/100 km i kombinovano 4,5 l/100 km. Ovaj motor ima okretni moment od 300 Nm već pri 1750 okr./min te je uparen sa šesterostepenim ručnim mjenjačem. On ubrzava Combo Life od 0 do 100 km/h za 10,6 sekundi.

Combo Life bit će prvi put dostupan i s ultramodernim osmerostepenim automatskim mjenjačem koji je dostupan s četverocilindričnim dizelskim motorom s 130 KS i ne samo da omogućuje posebno glatku promjenu stepeni prijenosa, nego i pomaže dodatno smanjiti potrošnju goriva i emisije.

Dostupan je još i 1,5-litarski dizel motor sa 75 kW/102 KS i tehnologijom Start/Stop, te model s početka ponude s 56 kW/76 KS. Oba su motora uparena s peterostepenim ručnim mjenjačem. S tim agregatima Combo Life postiže vršni okretni moment od 250 i 230 Nm pri samo 1750 okr./min.

Kupci koji preferiraju benzinske motore mogu naručiti Opel Combo Life s motorom 1.2 Direct Injection Turbo s 81 kW/110 KS koji ima potrošnju goriva u gradskoj vožnji od 6,9 – 6,3 l/100 km i na otvorenoj cesti od 5,2 – 5,0 l/100 km. Ovaj kompaktan i efikasan trocilindrični motor dolazi s tehnologijom Start/Stop i šesterostepenim ručnim mjenjačem. Nudi vršni okretni moment od 205 Nm pri samo 1750 okr./min i ubrzava Combo Life od 0 do 100 km/h te od 80 do 120 km/h za oko 12 sekundi.

Opel Combo Life u Bosni i Hercegovini dostupan je od 32.075 KM sa Selection paketom opreme i 1,2-litarskim motorom od 110 KS. Opel očekuje da će najpopularniji izbor za Combo Life u Bosni i Hercegovini biti model sa 1,5 CDTI motorom od 100 KS i sa Enjoy paketom opreme koji košta 36.380 KM do registracije. Combo Life sa istim ovim paketom opreme i istim turbodizeskim motorom ali u verziji sa sedam sjedišta i dužom karoserijom košta 38.690 KM do registracije.

U privrednom izdanju Combo Van kao najpopularniji model za naše tržište nudi opciju sa Enjoy paketom opreme i turbodizelašem od 100 KS koji košta 25.000 KM plus iznos PDV-a.