Novi u nizu
15

Novi mali crossover stiže iz SEAT-a i zove se Arona

Klix.ba
Društvo crossovera B segmenta dobilo je novog člana. Arona stiže iz SEAT-a, zasnovana je na aktuelnoj Ibizi i nije posljednji mali crossover iza kojeg stoji koncern Volkswagen.

Nakon nedavno predstavljene Kone (Hyundai), onda i Stonica (KIA), društvo crossovera koji su zasnovani na automobilima B segmenta povećano je SEAT-ovim modelom Arona koji "vozi" na identičnoj platformi na kojoj je španska automobilska kompanija pod okriljem Volkswagena napravila najnovije izdanje modela Ibiza.

Arona je u odnosu na Ibizu duža 79 i viša 99 milimetara, a nešto duži nosači krova putnicima će osigurati više mjesta u predjelu glave. S povećanim dimenzijama stigao je i veći prtljažnik koji s podignutim naslonima zadnjih sjedišta može "progutati" 400 litara. Poređenja radi, osnovna zapremina prtljažnika Ibize iznosi 355 litara.

Osnovni benzinski motor u ponudi je litarski turbo trocilindraš koji će se moći dobiti s 95 ili 115 KS, kombinovan s ručnim ili automatskim DSG mjenjačem. Uz paket opreme FR SEAT će u Aroni ponuditi i 1,5-litarski četverocilindarski turbo benzinski motor sa 150 KS.

Dizelska ponuda zasnovana je na grupacijskom 1,6-litarskom TDI motoru koji u slabijem izdanju raspolaže s 95, a u snažnijem sa 115 KS.

Kao i u slučaju modela Ibiza, i Arona je opremljena najnovijim multimedijalnim sistemom koji podržava aplikacije Android Auto i Apple CarPlay. U opciji je i sistem BeatsAudio koji uključuje šest zvučnika i subwoofer u prtljažniku, a Arona će se moći dobiti i s dvozonskim klima-uređajem i LED svjetlima. U standardnoj opremi sportske verzije FR su četiri radna programa vožnje i adaptivni ovjes.

SEAT će Aronu publici premijerno predstaviti na Sajmu automobila u Frankfurtu, a automobil će ubrzo nakon toga stići u prodajne salone. Nećemo dugo čekati ni na novi znatno veći SUV koji će se nuditi sa sedam sjedišta, a bit će SEAT-ov odgovor na Škodin model Kodiaq.

S druge strane, Volkswagenov odgovor na Aronu (zasnovan na nedavno predstavljenom modelu Polo) bit će spreman do kraja naredne godine.