Noviteti
0

Novi Hyundai koncept - NUVIS

Sarajevo-x.com
Hyundai Motor Company, peti proizvođač automobila na svijetu, na auto salonu u New Yorku predstavio je novi koncept pod nazivom Nuvis. Riječ je o vozilu futurističkog i nadasve atraktivnog dizajna koji u sebi objedinjuje elemente kompakta, coupea i crossovera, i upravo izgled novog koncepta pokazuje kako bi novi Santa Fe mogao izgledati.

Hyundai Nuvis osmišljen je u Design Centru u kalifornijskom gradu Irvine, ima litij-polimer baterije, 22-colne naplatke, velika gull-wing vrata, kao i plavo ambijentalno svjetlo uzduž karoserije. Atraktivni oblik karoserije na kojoj se posebno ističu agresivna prednja svjetla, inspiriran je prema riječima Hyundai dizajnera "linijama koje su u stalnom pokretu“, gdje se očigledno poseban naglasak stavio na dinamiku. Interijer automobila je također poprilično futuristički, a prevladavaju čiste i zakrivljene plavo osvjetljene linije.

Kada je tehnički dio u pitanju, Nuvis pokreće hibridni pogonski sklop pod nazivom Hybrid Blue Drive, s 2,4-litarskim benzinskim Theta II motorom i elektro motorom najveće snage 41 KS (najveći okretni moment 205 Nm). Nuvis posjeduje 6-stepeni automatski mjenjač, te koristi regenerativnu energiju kočnica, kao i start-stop sistem (automatski se gasi kada stoji na semaforu i opet pokreće čim se pritisne pedala gasa zahvaljujući Integrated Starter Generator-u). S tim je sistemom potrošnja goriva snižena, baš kao i emisija CO2. Nuvisov Hybrid Blue Drive pogon omogućava korisniku da koristi snagu benzinskog motora, elektromotora ili oba istovremeno. Pomenuti sistem će posjedovati i nova Hyundai Sonata kada se uskoro pojavi na tržištu SAD.

Najnoviji Hyundai koncept nudi mnoga inovativna rješenja, od kojih je svakako vrijedno pomenuti „Methode Electronics TouchSense“ tehnologiju, zahvaljujući kojoj Hyundai Nuvis „prima“ razne informacije i nudi ih putnicima. Primjerice, prilikom prolaska blizu restorana, na LCD ekranu će se pojaviti njihova gastronomska ponuda toga dana. Kako bi u Hyundai-u pokazali da misle na ekologiju, što je vrlo popularno u SAD, sjedišta za Nuvisa su napravljena od reciklirane plastike boca mineralne vode, dok su sigurnosni pojasevi za Nuvisa napravljeni od recikliranih ručnih torbi.

S Nuvisom Hyundai pokazuje da nastavlja sa serijom odlično prihvaćenih konceptnih vozila, koja daju naslutiti kako će dizajn njegovih budućih produkcijskih automobila svakim novim modelom biti sve atraktivniji i privlačniji.