Bh. premijera
6

Novi DS 4 stigao u BiH: Francuski šarm i luksuz u kompaktnom izdanju

E. Z.
(Foto: E. Z./Klix.ba)
Marka DS Automobiles i dalje raste, pa se modelima DS 7 Crossback, DS 3 Crossback i DS 9 pridružio sada i četvrti model, DS 4, koji uvodi novu generaciju avangardnih kreacija. Od danas je dostupan i u Bosni i Hercegovini.

Današnjom premijerom u ugodnom ambijentu DS Store u Sarajevu na tržište Bosne i Hercegovine zvanično je uveden kompaktni DS 4, koji bi trebao biti jedna od okosnica prodaje ove ekskluzivne francuske marke, pogotovo na našem tržištu.

DS 4 ima zaista upečatljive proporcije i originalan dizajn koji je postao prepoznatljiv za ovu marku. Na prvi pogled primjetna je širina automobila od 1,83 metra i veoma veliki točkovi prečnika 20-inča, dok ga ga kompaktna dužina od 4,40 metra i umjerena visina krova od 1,47 metara čine vrlo atraktivnim i posebnim.

Prednji dio krasi novo prepoznatljivo osvjetljenje. Elegantna prednja svjetla dostupni su sa sistemom DS Matrix LED Vision koji spaja matrična svjetla i svjetla za pokazivače smjera. Pored farova nalaze se dnevna svjetla u dva reda dioda LED na svakoj strani (ukupno 98 LED dioda). Motiv DS Wings povezuje farove s ukrasnom maskom, a zavisno od verzije, maska je podijeljena na dva dijela i krase je tematski motivi u obliku dijamanata rastuće veličine koji sežu od trodimenzionalne ukrasne maske.

Iz profila mogu se uočiti tekuće i oštre linije. Posebno se ističu aktivne ručice na vratima koje se pridružuju se isklesanim bočnim površinama. Odnos između debljine karoserije i točkova velikog prečnika zasniva se na konceptnom vozilu DS Aero Sport Lounge i novom DS 4 impozantan stav.

Na zadnjem dijelu je krov razvučen i spušta se veoma nisko na snažno nagnuto zadnje staklo koje je dobilo emajliranu ugraviranu oznaku. Oblik karoserije nije dobio samo bogatiji stilski izgled, već je postao i aerodinamično efikasniji. Zadnji blatobrani otkrivaju atletske linije sa zaobljenim i naglašenim rubovima na karoseriji zbog čega dolazi još više do izražaja C nosač krova kojeg krasi vrh u svjetlećoj crnoj boji s ugrađenim logotipom DS Automobiles. Na zadnjem dijelu nalazi se i prepoznatljivo osvjetljenje nove generacije s progresivnim efektom lasersko ugraviranih ljuski.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Treba istaći da je DS 4 dostupan u tri verzije, pa pored standardne verzije tu je i DS 4 Cross sa naglašenim SUV detaljima, dok je DS 4 Performance Line namijenjen onima koji više vole sportsko uređenje.

Posebna, tehnološki napredna i luksuzna unutrašnjost

DS 4 predstavlja digitalnu, pročišćenu i ergonomsko dizajniranu unutrašnjost u kojoj je svaki pojedinačni element intuitivno integriran, kako s aspekta funkcionalnosti tako i stilskog dizajna.

Protočnost se je mogla osigurati zahvaljujući brojnim inovacijama koje putnicima vozila DS 4 omogućuju izuzetno bezbrižnu vožnju. Umjetnost vožnje odražava novi raspored upravljačkih prekidača koji su razvrstani u tri različita područja za jednostavniju upotrebu.

Dekoracija Clous de Paris koja je nastala po inspiraciji luksuznog urarstva simbolizira i krasi najvažnije elemente, kao na primjer:

  • sabljasta letvica armaturne ploče koja spaja upravljačke prekidače za klima uređaj i DS AIR: neupadljiv ventilacijski otvor
  • prekidači za pomicanje stakala, poravnati sa bočnim ventilacijskim otvorima koji su integrirani u vrata
  • sklop DS SMART TOUCH, 5-inčni ekran na dodir u povezanosti sa sistemom DS IRIS SYSTEM i DS E-TOGGLE, kompaktnom ručicom mjenjača automatskog mjenjača na središnjoj konzoli
Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Zajedno sa nadograđenom konstrukcijskom platformom EMP2 uvedeni su novi dijelovi od kompozitnih materijala, dijelovi strukture od toplotno stisnutog materijala i još kompaktniji dijelovi, kao na primjer sklop klima uređaja, zbog kojih je dobijeno još više prostora za mjesta za odlaganje. Zapremina prtljažnika može dostići 430 litara, a DS 4 je opremljen i funkcijom za pristup punim rukama i motoriziranim prtljažnim vratima.

Udobnost i odlične performanse

DS Automobiles također teži konceptu bezbrižne vožnje. Tako DS 4 odlikuju vozne osobine kojima nastoji biti uzor svim ostalima u segmentu. Jedna od prioritetnih karakteristika vozila je adaptivni ovjes DS ACTIVE SCAN SUSPENSION koji djeluje u povezanosti sa kamerom, što je ekskluzivnost u ovom segmentu.

Kamera na vrhu vjetrobranskog stakla prikazuje i unaprijed upozorava na nepravilnosti na cesti i šalje informacije računalu. U kombinaciji sa četiri senzora u visini podvozja i tri mjerača ubrzavanja, sistem prilagođava djelovanje svakog točka posebno. Na osnovu ovih informacija, po potrebi uspostavlja tvrđi ili mekši ovjes.

Ponuda motora je veoma moderna i bogata, te se trenutno sastoji od dizelskog, benzinskog i priključnog hibrida, dok potpuno električni model dolazi na tržište krajem ove godine. Bitno je napomenuti da svi DS 4 modeli dolaze isključivo uz automatski 8-stepeni mjenjač, dok opcija ručnog mjenjača ne postoji za ovaj model.

Foto: E. Z./Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba

Tako na našem tržištu DS 4 sa Blue HDi 130 motorom i nivoom opreme Bastille košta do registracije 57.171 KM, dok benzinski model DS 4 PureTech 130 sa istim paketom opreme košta 54.357 KM. Snažnija benzinska opcija je DS 4 PureTech 180 koji kod nas uz osnovni paket opreme košta 74.989 KM. Snažni priključni hibrid DS 4 E-Tense 225 sa Bastille paketom opreme kod nas košta 86.238 KM. Bitno je napomenuti da pojam osnovni paket opreme kod marke DS Automobiles ne znači oskudijevanje u opremi, naprotiv već u ovom paketu DS 4 stiže sa ugodnim uređenjem unutrašnjosti, LED svjetlima, nizom sigurnosnih asistenata i komfornom opremom.

DS Automobiles u Bosni i Hercegovini do kraja ove godine planira prodati oko 25 primjeraka novog DS 4, a sigurno je da nudi odličan odnos proporcija, ponude prostora i luksuza, te će značajno uticati na popularnost i zastupljenost ove marke kod nas.