Druga generacija bestsellera
0

Novi Citroen C3

Piše: E.Z.
Nakon dva miliona prodanih primjeraka Citroen je odlučio da je vrijeme predstaviti zamjenu za izuzetno dobro prihvaćeni model C3. Iako je osnova dizajna ostala slična, jasno je da je pred nama mnogo savremeniji i privlačniji automobil koji će uspješno zamjeniti prethodnika.

Činjenica da su gotovo svi konkurenti dobili ili novu generaciju ili primjetan „facelift“ bila je zadnje upozorenje za Citroen da više ne odgađa predstavljanje svog novog predstavnika u jednoj od najvažnijih i najmasovnijih automobilskih klasa. Nošeni uspjehom i odličnim dizajnom modela C5 u Citroenu su još jednom napravili odličan posao, te sa novim C3 opet predstavili automobil kojem će rijetko ko moći odoljeti. Raskoš oblih linija, uz prepoznatljiva prednja i zadnja svjetla kao i vrlo kompaktnu karoseriju garantuju upečatljivost kojom se rijetko koji predstavnik klase maliih gradskih automobila može pohvaliti.

Iako će sa karoserijom dužine od 3,94 metra biti jedan od najkompaktnijih predstavnika, iz Citroena garantuju da zbog promišljene upotrebe svakog centimetra putnici neće imati razloga da se žale na nedostatak prostora. Uz prozračnu kabinu to potvrđuje i prtljažnik zapremine 300 litara, a veliki broj praktičnih pretinaca za sitnice kao i visoko pozicionirana sjedišta obezbjedili su maksimum praktičnosti za automobil ovakvih gabarita. Ono što će uz izgled i praktičnost biti jedna od glavnih osobina novog C3 je i „Zenith“ panoramsko prednje staklo koje putnicima obezbjeđuje odličan pogled, i čini unutrašnjost automobila izuzetno dobro osvjetljenom i vizuelno prostranijom. Zanimljivo je da je vrh ovog vjetrobrana obrubljen hromiranom trakom koja svojim oblikom preslikava obrise prepoznatljive maske na prednjem dijelu.

Uz bogatstvo detalja na vanjskom izgledu jednako je raskošna i unutrašnjost, gdje je posebna pažnja posvećena odabiru materijala i samoj završnoj obradi. Uz odlične kombinacije boja u Citroenu su pokazali da funkcionalan kokpit ne mora biti i dosadan, pa tako i na ovom polju C3 postavlja nova mjerila klase. Novi C3 očekivano prati i sve tehnoološke trendove, pa tako osim audio sistema RD4 mp3, USB Boxa sa priključkom za USB, potpunom kompatibilnosti s iPodom, kompletom za telefoniranje putem Bluetootha i navigacijskog uređaja MyWay, C3 nudi i odlično ozvučenje koje omogućava da se iskoristi puni potencijal sve ugrađene tehnologije. Ponuda motora će biti također vrlo izdašna, dok se posebno ističe štedljivi i ekološki prihvatljiv HDi motor sa 90 KS i sa posebnim filterom štetnih čestica. Uz savremene motore potrošnju će „rezati“ i Start&Stop sistem koji gasi motor prilikom svakog stajanja, kao i odlični 6-stepeni elektronski mjenjači.

Zvaničnu svjetsku premijeru novi Citroen C3 imaće na predstojećem sajmu automobila u Frankfurtu, dok će do samog početka komercijalizacije testni primjerci preći još preko dva miliona kilometara na testnim poligonima i cestama u izrazito teškim uslovima, što će definitivno potvrditi da je C3 dostojan vrha ove klase.