Noviteti
0

Novi Citroen C2

Klix.ba
Iz Citroena nam dolazi novi osvajač kako ženskih tako i muških srca.

Kao ni jedan drugi model, novi C2 obećeva da će biti najvatreniji predstavnik supemini klase u čemu će mu pomoći već prepoznatljivi Citroenovi elementi kao što su obla hauba, uglasti farovi i veliki otvori za točkove koji pod svoje okrilje primaju i felge dimenzija 16”.

Ukratko novi C2 iz svakog ugla izgleda kao prava džepna raketa a tom utisku uvelike doprinose i mali, skoro neznatni, prevjesi koji nam otkrivaju da je ovo agilan i veoma stabilan automobil, kako u gradu tako i na otvorenoj cesti.

Da bi unutrašnjost pratila mladalački vanjski izgled Citroen je upotrijebio moderan dizajn ukomponovan sa svijetlim tonovima te nekim dijelovima obojenim u prozračne boje kao što su narandžasta, zelena i plava.

Automobil je možda kompaktan ali zato to sigurno nije slučaj sa listom opremljenosti. Po prvi put u ovom segmentu automobila na listi opreme možemo zateći kišne i svjetlosne senzore, baš kao i automatski klima uređaj i elektronsku pomoć pri parkiranju te neke poznate elemente kao što su volan podesiv u svim smjerovima i putni kompjuter. Nabrajanje sve moguće opreme bi jednostavno zauzelo previše prostora pa ćemo to ostaviti za drugi put.

Novi C2 preuzima vodstvo i u pogledu sigurnosti, kako pasivne tako i aktivne. Svi poznati elementi poput ABS-a i EBD-a su tu, te su potpomognuti EBA-om i ESP-om. U vratima se nalaze dodatna ojačanja u vidu šipki a sa njima u sprezi se nalazi i šest zračnih jastuka.

Ispod haube se nalazi još jedno iznenađenje u vidu 1,6 litrenog motora koji će u prestižnoj verziji VTR isporučivati, za ovu klasu, znatnih 110 KS. Za one manje zahtjevne vozače u ponudi će se naći i provjereni 1,4 Hdi turbodizelski motor u društvu sa 1,1 i 1,4 litrenim benzinskim agregatima. Ove motore će moguće biti ukomponovati i sa SensoDrive polu-sekvencijalnim mjenjačem.

Menadžment direktor Citroen UK Ltd-a, Alain Favey, je dodao: “ Sa svojim dinamičnim i uspješnim izgledom, C2 predstavlja veliko pojačanje naše supermini ponude te će nam pomoći da još više povećamo, ionako rastuću, popularnost Citroena.”