Noviteti
29

Novi Audi RS5 pokreće 2,9-litarski biturbo motor s 457 KS

Piše: E. T.
Lakši, ljepši, snažniji i brži od istoimenog prethodnika, novi Audi RS5 u prodaju stiže u maju.

Jedna od glavnih novosti koja je vezana uz novi Audi RS5, za koji izvršni direktor odjela Audi Sporta kaže da je istinski primjerak klasičnog GT automobila, je činjenica da ga pokreće 2,9-litarski biturbo V6 motor koji pokreće i Porsche Panameru 4S.

U okruženju Audijevog sportskog Coupea koji, prema mišljenju mnogih, spada među najskladnije i najljepše automobile svih vremena, motor nudi 457 KS i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je čak 170 Nm više u odnosu na ono što je nudio motor u prethodnom RS5.

Uz podatak da je novi Audi RS5 60 kilograma lakši od prethodnika, spomenute brojke koje krase biturbo motor dovoljne su da Coupe s permanentnim pogonom preko obje osovine (quattro) od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,9 sekundi i razvije 280 km/h, ako se kupac odluči za opcioni paket Dynamic.

Na opcionoj listi je i nekoliko drugih komponenti, među kojima izdvajamo keramičke kočnice, adaptivni sistem upravljanja i sistem DRC (Dynamic Ride Control). Uz Audijev akronim RS stižu i izrazito sportska prednja sjedišta, multifunkcionalni upravljač s ravnim donjim dijelom, ali i RS monitor na kojem se mogu očitati neke informacije (pritisak u gumama, trenutni obrtni moment motora, djelovanje g-sila...).