Noviteti
299

Novi Audi Q7 predstavljen u Sarajevu

Potpuno nova generacija Audijevog najvećeg SUV-a predstavljena je sinoć Bh. tržištu zvaničnom premijerom u izložbenom salonu Porsche Sarajevo. Audi Q7 zaista donosi mnogo novosti i još jednom pomjera granice luksuza i tehnologije u ovoj klasi.

Prva domaća premijera pod rukovodstvom novog zastupnika VAG grupacije u BiH, kompanije Porsche BH d.o.o. Sarajevo pripala je potpuno novom Audiju Q7. Druga generacija ovog velikog luksuznog SUV-a sa sobom je donijela velike novosti i značajan napredak.

Iako je ostao prepoznatljiv, dizajn novog Q7 je nov i u skladu sa aktuelnim trendom Audija. Audi Q7 ističe se utegnutim površinama i oštrim linijama, pogotovo na prednjem dijelu sa novom maskom i opcijskim Matrix LED svjetlima. Uprkos dužem međuosovinskom razmaku, kompaktniji je od svog prethodnika. Kako je postao širi i viši Q7 sada izgleda još impozantnije i luksuznije. Jedna od najvećih novosti koje dolaze sa Q7 druge generacije svakako je njegova lagana konstrukcija. Smanjenje težine za čak 325 kg u odnosu na prethodni model postignuto je zahvaljujući progresivnim idejama i inteligentnoj kombinaciji materijala.

Novi Audi Q7 ne postavlja nova mjerila samo po pitanju sportskih osobina i udobnosti, već i po pitanju efikasnosti jer njegovi motori u prosjeku troše oko 26 posto manje goriva u odnosu na prethodnika. 3.0 TFSI motor u Audiju Q7 podiže efikasnost na novi nivo, pa tako Q7 s pet sjedišta troši tek 7,7 litara na 100 kilometara. Ubrzanje od 0 do 100 km/h SUV sa snagom od 333 KS ostvaruje za 6,1 sekund te postiže maksimalnu brzinu od 250 km/h. Izuzetnim vrijednostima oduševljava i 3.0 TDI motor u novom Audiju Q7 koji troši 5,7 litara na 100 km. Sa snagom od 272 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 600 Nm model Q7 se ubrzava za 6,3 sekunde od 0 do 100 km/h. Svoju maksimalnu brzinu pri tome postiže pri 234 km/h. Zahvaljujući hidrauličnim ležajevima motora, agregat od 3,0 litre radi izuzetno mirno tako da u unutrašnjost gotovo ne dopiru nikakvi zvukovi.

Audi je sa novim Q7 otkrio novu dimenziju upotrebljivosti i praktičnosti, i to pomoću koncepta sjedišta i utovara, koji se koncentrira samo na ono što je bitno. S velikodušnim prostornim osjećajem i brojnim različitim mogućnostima konfiguriranja. U drugom redu s udobnom klupom. Po želji sa podesivim sjedištima za fleksibilan volumen u prtljažniku. Osim toga opcijski treći red sjedišta s dva pojedinačna sjedišta te naslonima, koji se mogu električki preklopiti i podići. Uključujući lak ulazak u vozilo. Tako Q7 možete imati s dva, tri, četiri, pet, šest ili sedam sjedišta. I s maksimalno čak šest dječjih sjedalica.

Vidljiva i osjetna kvalitetna oprema u unutrašnjosti posebno je istaknuta kožom Valcona. Uključujući elegantan ambijent. Dvostruki dekorativni umeci ponuđeni su za razne individualne kombinacije aplikacija, a različitim afinitetima u vožnji prilagodit će se i automatski klima-uređaj, koji opcijski dolazi s čak četiri klimatske zone.

Novi Audi Q7 je već uvršten u ponudu Audija u BiH, dok cjenovnik ovog luksuznog modela počinje sa cijenom od 129.000 KM.