Visoka klasa
19

Novi Audi A8 bit će predstavljen 11. jula

Piše: E. T.
Uoči zvaničnog predstavljanja nove generacije Audijeve perjanice, iz Ingolstadta stižu nove fotografije i detalji o automobilu koji će njemačka kompanija uskoro suprotstaviti BMW-ovoj Seriji 7 i Mercedesovoj S-Klasi.

Na najnovijim ponuđenim fotografijama snimljenim s boka Audi je stavio akcent na velika zadnja vrata koja krase verziju s povećanim međuosovinskim rastojanjem (A8 L), a na fotografijama se također djelimično mogu vidjeti i zadnja svjetla s kojima stiže matrix OLED tehnologija koju je Audi premijerno ponudio s modelom TT RS.

Opremljen najnovijim tehnološkim rješenjima, novi će A8 biti prvi model Audija koji će dobiti drugu generaciju virtualnog kokpita, a tu je i nova generacija "pametnog" aktivnog ovjesa koji će "čitati" stanje podloge ispod točkova i automatski se prilagođavati istoj. Slično rješenju koje Mercedes iza naziva Active Body Control koristi u aktuelnoj S-Klasi.

Među nekoliko sistema koji će asistirati vozaču bit će i autonomni sistem kojim će se automobil moći parkirati sam, sa ili bez vozača iza upravljača, a među zanimljivim rješenjima je i sistem kojim će automobil pri brzinama iznad 160 km/h "jedriti" s isključenim motorom, što će pomoći uštedi goriva, a zasluga je hibridnog sistema koji će biti u standardnoj opremi svih modela.

Audi će novi A8 zvanično predstaviti 11. jula.