{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nove umotvorine iz Forda

Klix.ba
8.5.2003. u 00:25
0
0
Nove umotvorine iz Forda
0
Nove umotvorine iz Forda
Fordova inteligentna istrument tabla
Fordovi inžinjeri novim telemetrijskim sistemom unose dah budućnosti u automobile današnjice.
Ponosni vlasnici Mondea bi uskoro mogli gledati u budućnost. Fordovi inžinjeri su ovaj porodični automobil iskoristili kao pokusnog kunića, te došli na ideju o novoj instrument tabli veoma sličnoj monitoru kompjutera.

Ovi novi instrumenti zamjenjuju standardne analogne pokazivače tankim tranzistorskim filmom koji omogućuje ugođaj i pogodnosti digitalnog displeja.

Nova instrument tabla i dalje prikazuje sve podatke koji su od velike važnosti prilikom vožnje, kao što su brzinomjer i okretomjer, ali od sada postoji mogućnost promjene displeja u tip satelitske navigacije koja traje djelić sekunde.

Razvoj ovog sistema je trajao pune četiri godine te su glavne smjernice bile što jednostavnije opsluživanje i znatno lagodnija vožnja. Pored pohranjenih elektronskih mapa ovaj sistem posjeduje i opciju tzv. e-ticketa gdje vozač ima mogućnost da rezerviše parking te da na isti način i plati taj parking. “Parking karta” se nakon toga elektronički projicira na displej koji je ugrađen u unutrašnji suncobran.
Satelitska navigacija također ima zadatak da upozorava vozača o eventualnim saobraćajnim nesrećama i stanju u saobraćaju na zadanoj putanji. Ovi podaci mogu biti preneseni u ručni PDA uređaj te tako postaju korisni i onda kada se koristite svojim nogama kao prevoznim sredstvom.

Jedini zadatak šefova Forda koji je ostao neispunjen je masovna komercijalizacija i uvođenje u serijsku proizvodnju. Nama ostaje da se nadamo da će ovaj sistem biti iskoristiv na našim prostorima u vrijeme njegovog pojavljivanja na tržištu a do tada: “Putuj Evropo i ne čekaj na nas!”

Novi Citroen C2

08.05.2003. u 01:35
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: