Samo pet primjeraka
1

Nova "specijalka“ Paganija krije se iza naziva Huayra Codalunga

E. L.
Paganijev novi supersportski dvosjed inspirisan je automobilima koji su se šezdesetih godina trkali u Le Mansu.

Supersportska „specijalka“ koja se krije iza naziva Huayra Codalunga posljednja je kreacija čuvene italijanske automobilske kompanije na čijem je čelu Horacio Pagani, a "longtail“ Huayra bit će napravljena u samo pet primjeraka i, očekivano, svi već imaju svoje vlasnike.

Ideja dva kupca o automobilu koji treba da podsjeća na pojedine automobile iz šezdesetih godina koji su se trkali u Le Mansu rođena je 2018. godine, a četiri godine poslije Pagani je otkrio kako izgleda projekt Codalunga za koji je pet kupaca davno izdvojilo po sedam miliona eura.

Zna se da Huayra Codalunga sa sobom donosi centralno smješten 6-litarski V12 biturbo motor koji razvija 840 konjskih snaga i 1.100 Nm najvećeg obrtnog momenta. Za prijenos snage na zadnju osovinu brine 7-stepeni mjenjač, a masa egzotičnog dvosjeda iznosi samo 1.290 kilograma.

Testiranja još uvijek nisu završena, a otkrivajući model Huayra Codalunga u Paganiju su iskoristili priliku da objave da već pripremaju novu generaciju supersportskog automobila. Kupaca, očigledno, ima dovoljno.

Vezani članci