Uoči premijere
39

Nova Škoda Octavia vRS uhvaćena je u objektivu bez kamuflažnih folija

E. L.
Škoda će najnovije izdanje najsnažnije Octavije publici predstaviti na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi.

Nova Škoda Octavia vRS prelazi svoje posljednje testne kilometre, a na posljednjim fotografijama može se vidjeti primjerak na kojem, osim nekoliko „flastera“, više nema karakterističnih kamuflažnih folija koje su sastavni dio predprodukcijskih testnih automobila.

U češkoj automobilskoj kompaniji pod okriljem Volkswagena ranije su potvrdili da će novo četvrto izdanje najsnažnije Octavije sa sobom donijeti hibridnu tehnologiju, a Škoda će automobil s prednjim pogonom i ovaj put ponuditi u dva karoserijska oblika.

Iza karoserije s elementima koji jasno naglašavaju sportski karakter automobila po svemu sudeći krije se „plug in“ hibridna pogonska kombinacija koju je Volkswagen već predstavio u novom Golfu GTE, a čini je 1,4-litarski turbobenzinski motor kojem asistira elektromotor. Kombinovana snaga paketa iznosi 245 KS i 400 Nm obrtnog momenta, a autonomija koju osiguravaju baterije čiji kapacitet iznosi 13 kWh još nije otkrivena.

U Škodi još uvijek nisu potvrdili hoće li se nova Octavia vRS nuditi u kombinaciji s benzinskim i dizelskim motorom bez podrške elektromotora. Očekuje se da će u opciji biti i takve verzije, a sve će biti poznato nakon ženevskog premijernog predstavljanja za nekoliko dana.