Pojam profinjenosti
2

Nova kreacija iz njemačke kompanije Alpina krije se iza naziva B8 Gran Coupé

E. L.
Za najnoviju Alpininu doradu koja je nastala na osnovici najsnažnije Gran Coupé verzije BMW-ove osvježene Serije 8 treba izdvojiti 162.100 eura.

U njemačkoj tuning kompaniji Alpina koja spada među najcjenjenija imena kada se spomene dorađivanje BMW-ovih automobila nisu gubili vrijeme, jer su samo sedam dana nakon predstavljanja osvježene Serije 8 otkrili svoju kreaciju koja se krije iza oznake B8, a zasnovana je na najsnažnijoj Gran Coupé verziji spomenute "Osmice“.

Prvi primjerci kupcima koji su (bez dodatnih opcija) spremni izdvojiti 162.100 eura bit će na raspolaganju od jula, a nova Alpina B8 sa sobom donosi poslovično decentne izmjene na karoseriji koja je postavljena na 21-inčnim ojačanim aluminijskim felgama prepoznatljivog dizajna na kojima su Pirellijeve gume dimenzija 245/35 naprijed i 285/30 nazad. U Alpini paralelno nude i 20-inčnu opciju koju smatraju primjerenijom za zimske mjesece.

S novim kožnim oblogama i obaveznim oznakama/pločicama čuvene kompanije iz Buchloa i B8 Gran Coupé opremljen je sa 12,3-inčnom digitalnom instrumentnom tablom koja je zamijenila raniju 10,25-inčnu verziju, a "tačka na i“ je multifunkcionalni upravljač koji je nanovo obložen ručno prošivenom prirodnom kožom.

Profinjeni B8 Gran Coupé pokreće 4,4-litarski biturbo V8 motor koji razvija 621 KS i 800 Nm najvećeg obrtnog momenta za čiju je distribuciju na obje osovine (xDrive) zadužen ZF-ov 8-stepeni automatski mjenjač.

Alpinin odgovor na BMW M8 Competition Gran Coupé iz mjesta do "stotke“ stiže za 3,4 sekunde i razvija 324 km/h.