Noviteti
0

Nova generacija VW vozila stigla u BiH

Sarajevo-x.com
Transporter, Caravelle, Multivan i California su četiri verzije svjetskih bestsellera prodatih u milionskim primjercima. Za distributere, obrtnike, porodice, poslovne ljude i svjetske putnike – ovi Volkswagenovi multitalenti svjetskog glasa predstavljaju sinonim za mobilnost i varijabilnost bez ograničenja. Svjetska premijera modela Multivan i California na ovogodišnjem autosalonu u Frankfurtu (IAA) obilježila je nastavak uspješne storije Volkswagenovog programa privrednih vozila. Nova i usavršena Volkswagenova flota još je štedljivija, ekološki prihvatljivija, ekonomičnija, komfornija, sigurnija i suverenija od njenih prethodnika. Novi modeli su predstavljen u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak i potencijalni kupci već sada mogu posjetiti ovlaštene trgovce.

"Privredni program VW-a je lider već 11 godina u BiH. Za deset mjeseci ove godine prodato je 361 privredno vozilo VW-a i držimo 31,45% tržišta“, kaže Almir Čengić, brand manager privrednog programa Volkswagena.

ASA Auto je ekskluzivni importer za putnički i privredni program Volkswagen koncerna. „Mi smo ove godine zabilježili dobre rezultate. Danas držimo 43,63% tržišta prodaje novih putničkih automobila, a u posljednjih pet mjeseci smo imali impresivne rezultate gdje je svako drugo novo registovano putničko vozilo iz Volkswagen koncerna“, ističe Senad Olovčić, direktor ASA Auta.

Filigranska preciznost izrade i hightech za istinski bestseller

Stil karoserije novog Transportera slijedi novi Volkswagenov DNA-dizajn. Snažan iskorak, međutim, učinjen je i u segmentu tehnike novog T5: novi, štedljiviji i ekstremno kultivisani TDI motori opremljeni su novim Commmon-Rail injektorom koji reducira potrošnju goriva za nevjerovatnih 1,9 litara, te analogno i CO2-emisiju za 52 g/km; svi motori novog Transportera ispunjavaju stroge EU5-Norme.

Po prvi put u ovoj klasi vozila tu je i 7-stepeni DSG mjenjač, doduše u opciji, kao i elektronski regulisani pogon na sve točkove, 4MOTION, sa Haldex-spojnicom 4. generacije. Novitet je, ipak, Volkswagenova opcijska ponuda 4MOTION verzije u kombinaciji sa DSG mjenjačem (od 2010.godine). Poglavlje sigurnosti zaokruženo je serijskim sistemom za kretanje na usponu, usavršenim ESP sistemom, novom upozoravajućom funkcijom stop-svjetala i novim opcijskim sistemima asistencije.

Interijer novog Transportera odiše ergonomskom perfekcijom.

Četiri nova Common-Rail-TDI motora i DSG mjenjači

Na temelju novokoncipiranih 4-cilindarskih dizel agregata s Common-Rail-ubrizgavanjem novi Transporter – No 1 svoje klase u Njemačkoj i Evropi – postiže najbolje vrijednosti po pitanju štedljivosti i ekološke prihvatljivosti. Paletu ovih motora čine TDI (1.968 cm3) sa 62 kW / 84 KS, 75 kW / 102 KS, 103 kW / 140 KS i 132 kW / 180 KS. Za odlične performanse TDI motora do 140 KS brine turbopunjač s varijabilnom geometrijom turbina; u najjačoj verziji sa 180 KS Volkswagen koristi dvostepeno regulisano punjenje preko bi-turbopunjača.Ovakav oblik downsizinga time je po prvi put realizovan u ovom području snage dizelaša iz proizvodnje Volkswagen Koncerna.

Najveća zasluga za smanjenje potrošnje goriva s pravom se pripisuje 7-stepenom DSG mjenjaču, koji se po prvi put koristi u vozilima tipa Transporter van ili kamper: u poređenju sa prethodnim, 6-stepenim automatiskim mjenjačem, potrošnja verzije sa 180 KS reducirana je do nevjerovatnih 1,9 litara. Jedan od agregata preuzetih od prethodnog modela je 85 kW / 115 KS snažni benzinac, koji zadovoljava EU5 norme izduvnih gasova.

Za varijante s ručnim mjenjačima potrošnja goriva i CO2 emisije kreće se od 7,2 l / 190 g/km CO2 (84 KS i 102 KS) do 7,5 litara / 197 g/km CO2 (180 KS) – odnosno do 0,9 l manje nego ranije.

Sva četiri dizelaša pokazuju krajnje agilno ponašanje i to već u cjelokupnom području praznog hoda (leera): najslabiji među njima, TDI sa 84 KS, razvija obrtni moment od 220 Nm od 1.250 U/min. U varijanti sa 102 KS je 250 Nm raspoloživo od 1.500 U/min, dok verzije sa 140 KS i 180 KS postižu suvereni obrtni moment od 340 odnosno 400 Nm već od 1.750 U/min tj. 1.500 U/min. Svi dizelski agregati opremljeni su filterom dizelskih čestica.

Nova generacija slijedi novi Volkswagenov DNA-dizajn

Redizajnirani modelski niz T5 (Transporter, Caravelle, Multivan i California) dobio je sasvim novo, prepoznatljivo lice: jasne, horizontalne linije recept su dizajna prednjeg modula, koji ostavlja optički dojam bezvremenskog luksuza. Karakteristična zaštitna rešetka hladnjaka predstavlja dizajnerski lajt motiv: za Transporter (furgon, Kombi, kamionet), kao i Caravelle (Trendline, i California Beach) rešetka hladnjaka izvedena je u mat crnoj optici, dok se kod Caravelle Comfortline, Multivana (varijanta za „slobodno vrijeme i Business-Van) i California Comfortline (kamperl) pojavljuje kromirani element crne rešetke visokog sjaja. Novi dizajn krasi i svjetla za maglu integrisana u braniku, koja služe paralelno i kao statička usmjerena svjetla. I stražnji dio modela Caravelle, Multivan i California znatno se razlikuje od prethodnika: prije svega, stražnja svjetla u DNA-dizajnu.

Novi asistent sistemi i bogatija serijska oprema

Siluetu aktuelnih modela karakterišu novi detalji, poput 17-i 18 colnih naplataka i aerodinamičnih vanjskih ogledala. Novitet u ovom segmentu svakako predstavlja sistem za pomoć pri promjeni vozne trake - Side Assist - koji uz pomoć radarskih senzora kontroliše „mrtvi ugao“ i događanja u prometu iza vozila, kao i prikaz kontrole pritiska u gumama (RKA). .
Multivan Comfortline sada je opremljen 16 colnim lakometalnim točkovima, dok se Multivan Highline predstavlja u punom sjaju svojim 17 colnim lakometalnim točkovima i kromiranim ukrasnim lajsnama bočne siluete i stražnjeg modula.

Interijer po uzoru na Volkswagen putnička vozila

Unutrašnji prostori ovih Volkswagenovih bestsellera također su doživjeli značajne promjene: npr. novi oblik instrumentne ploče s bjeličastim osvjetljenjem i kromiranim rubovima neodoljivo podsjeća na interijer neke limuzine. Svaki od ovih modela nove generacije opremljen je najaktuelnijim radio-navigacijskim sistemima, među kojim se ističe vrhunski RNS 510 s touchscreen-monitorom i hard disk navigacijom. U opciji dostupni Dynaudio sound sistem priuštit će putnicima ovih vozila kvalitet zvuka na nivou koncertne sale. Za savršeno spajanje npr. MP3-playera zadužen je USB-interface Media-IN, dok za besprijekornu klimu brine poluautomatski i automatski klimauređaj.

Kao primjer modela s obogaćenim paketom serijske opreme izdvajamo novi Multivan Startline: unutrašnje obloge cjelokupnog interijera, zračni jastuci za vozača, suvozača, za područje glave i bočne zračne zavjese samo su dio opreme unutrašnjeg prostora stvorenog za užitak vožnje.