Noviteti
52

Nokian zimske gume predstavljene bh. tržištu

Klix.ba
Foto: E. Z./Klix.ba
Nokian je zvaničnom promocijom jučer u Sarajevu predstavio svoju ponudu vrhunskih zimskih guma za automobile, SUV-ove i privredna vozila. Do sada je ova finska premium marka na našem tržištu bila prilična nepoznanica, a od sada i vozači u BiH na raspolaganju imaju zimske gume proizvođača koji je u stvari izumio zimsku gumu.

Kompanija Connecta d.o.o. je obogatila ponudu zimskih guma u BiH gumama finskog proizvođača Nokian Tyres – svjetskog lidera u proizvodnji zimskih guma za najekstremnije uslove, a prezentacijom koja je organizovana predstavnicima specijaliziranih privrednih subjekata kao što su vulkanizerske radnje, auto servisi, prodavnice guma napravljen je prvi i ključni korak ka uspostavljanju kvalitetne prodajne mreže ove marke u BiH.

Emil Nakov, Nokian Export Manager za Balkan upoznao je prisutne kako je malo poznato kod nas da je Nokian jedna od samo osam premium marki guma u Evropi i da je ujedno vodeći svjetski proizvođač zimskih guma. Nokian je prvi proizvođač koji je napravio zimsku gumu još 1934. godine.

U bogatoj historiji, Nokian je imao dosta inovacija i više pionirskih poteza, pa je tako 1996. godine realizovano prvo testiranje guma u uslovima bljuzgavice, 2002. godine je proizvedena prva zimska guma na svijetu sa indeksom brzine W (270 km/h), a četiri godine kasnije proizvedena je i najveća zimska guma na svijetu – guma Nokian Hakkapeliitta Sport Utility 5 prečnika od 22”.

Također, zimske gume Nokian su višestruki osvajači svjetskog brzinskog rekorda u vožnji na ledu gdje aktuelni iznosi 335,71 km/h i ostvaren je sa gumama Nokian Hakkapeliitta 8.

Ova sezona, donijela je i dodatne uspjehe usavršenih guma iz porodice WR. Tako je guma WR D4 prva zimska guma na svijetu sa prijanjanjem na mokroj površini u najboljoj EU klasi A, a guma Nokian WR SUV 3, uz A klasu prijanjanja, pripada i A klasi energetske efikasnosti tj. uštede goriva.

Nokian gume imaju i najviše ocjene u nezavisnim testovima medija i automobilskih asocijacija. Najnoviji rezultat je za gumu WR D4 u testiranju njemačkog Auto Zeitunga sa ocjenom "vrlo prihvatljiva".