Stiže u aprilu
0

Nissan za kupce u Evropi pripremio osvježeni Leaf

E. L.
Redizajnirano izdanje Nissanovog elektropokretanog model Leaf u evropske prodajne salone stiže u aprilu.

Prije predstavljanja elektropokretanog crossovera, čija je premijera najavljena za 2025. godinu, u Nissanu su predstavili osvježeno izdanje električnog modela Leaf koji će biti u igri do dolaska spomenutog crossovera.

Pored manjih kozmetičkih promjena na dvovolumenskoj karoseriji koja će sada biti dostupna u nekoliko novih boja, redizajnirani Leaf sa sobom donosi i novodizajnirane aluminijske felge u 16 i 17-inčnoj opciji, a unaprijeđene su i funkcije multimedijalnog sistema NissanConnect koji je kompatibilan s aplikacijama Android Auto i Apple CarPlay.

Mehaničkih promjena nema, pa će se redizajnirani Leaf kao i dosad nuditi u kombinaciji s manjim i većim kapacitetom baterija koje su u verziji prije redizajna raspolagale sa 40 i 62 kWh.

S manjim kapacitetom baterija Leaf pokreće elektromotor koji razvija 150 KS i 320 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za 144 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,9 sekundi, a baterije većeg kapaciteta pokreću snažniji elektromotor (217 KS i 340 Nm) s kojim Leaf od 0 do 100 km/h stiže za 7,3 sekunde i razvija 157 km/h.

Prema WLTP normama, veći kapacitet baterija dovoljan je da Leaf s jednim punjenjem može preći do 385 kilometara, a s manjim kapacitetom jedno punjenje „pokriva“ do 270 kilometara. S obzirom na rastuću popularnost automobila na struju, u Nissanu su otkrili da će do kraja decenije u ponudi imati 15 elektropokretanih modela.

Vezani članci