Qazana stiže u martu
0

Nissan pripremio novi crossover

Sarajevo-x.com
Glasine koje već odavno najavljuju da u Nissanu pripremaju novi mini SUV su se potvrdile kao istinite, nakon što je Nissan i zvanično objavio fotografiju koja najavljuje premijeru novog modela na sajmu automobila u Ženevi.

Iako iz Nissana još uvijek ne žele otkrivati sve detalje, kao ni ukupan izgled novog modela, poznato je da će u Ženevi btii predstavljen kao konceptni automobil, s tim da se i serijski model uporedo razvija te da ne bi trebao značajno odstupati od koncepta. Također, Qazanu će biti teško svrstati u poznate i opšteprihvaćene klase automobila, s obzirom na to da je riječ o kompaktnom koji ujedno nastoji biti i sportski automobil ali i urbani SUV.

Ipak, koliko je moguće suditi po fotografiji koja otkriva tek nekoliko detalja Qazane, riječ je o upečatljivom automobilu koji će se definitivno isticati svojim izgledom. Njegovu pojavu isticati će prije svega istaknuti bokovi i blatobrani što će u kombinaciji sa relativno niskom siluetom isticati dinamičan karakter ovog crossovera. Također, pored osobina koje će privući sve kupce koji žele mladalački i lifestyle savremeni automobil Qazana će biti i vrlo praktičan automobil sa pet vrata, gdje će se zadnja vrata otvarati prema naprijed, kada su već otvorena prednja vrata, u stilu nekada popularnih „samoubilačkih“ vrata.

U svakom slučaju u Nissanu imaju velike planove sa Qazanom koja bi, između ostalog, trebala poboljšati ponudu crossovera Nissana i pomoći većem Qashqaiju da uz nju postane bolje prihvaćen na tržištu. Serijska proizvodnja Qazane počinje u prvom kvartalu 2010. godine, u nissanovoj tvornici u Sunderlandu u Velikj Britaniji, gdje će upravo zahvaljujući ovom modelu posao zadržati oko 1.100 radnika. Zanimljivo je i to da je Qazana u potpunosti razvijena u evropskom odjeljenju Nissana, pa upravo zbog toga velike nade polažu u uspjeh na tlu Evrope, te da će se investicija od 57 miliona funti na kraju isplatiti.