Već se primaju narudžbe
8

Nio predstavio električni SUV EC7, očekuje se i u Evropi

D. B.
Kineska kompanija Nio je zvanično predstavila električni SUV EC7 koji bi poput modela EL7 trebao stići na evropsko tržište.

Nio je kineski brend koji širi svoju SUV ponudu, a novi član je "coupeovska" verzija modela EL7 nazvana EC7. Riječ je o "flagship coupe SUV-u srednje veličine" koji ima isti dizanj prednjeg dijela kao i EL7, a koji kombinuje s padajućom linijom krova i dužim stražnjim vješanjem.

EC7 je dug 4.968 mm, širok je 1.974 i visok 1.714 mm, dok njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 2,960 mm. Ono što je još važnije, crossover ima koeficijent otpora zraka od samo 0,23 pa Nio tvrdi da je zapravo najaerodinamičniji SUV na svijetu. U tome značajno pomaže aktivno stražnje krilo.

Novi model pokreću dva električna motora koji ukupno isporučuju 640 KS i 850 Nm obrtnog momenta. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h je potrebno 3,8 sekundi, a SUV se može naručiti s baterijom kapaciteta 75, 100 i 150 kWh. Domet iznosi između 490 i 940 kilometara prema kineskom CLTC ciklusu.

Kada je riječ o opremi, EC7 je standardno opremljen ogromnim panoramskim staklenim krovom napravljenim iz dva sloja sa zvučnom i toplotnom izolacijom. Niova fleksibilna elektrohromna tehnologija omogućava pet podesivih nivoa propuštanja prirodne svjetlosti u unutrašnjost automobila kako bi se osigurala ekstremna transparentnost, ali i potpuna privatnost kada je to potrebno. Dio opreme su i trozonski klima uređaj, premium ozvučenje s 23 zvučnika te grijači stražnjih sjedišta.

Nio već prima narudžbe za EC7, dok se isporuke očekuju u maju. Osnovna cijena iznosi 70.100 dolara.