Kineska marka
0

Nio ES6 ima novu bateriju s čvrstim elektrolitom za 930 km dometa

A.M.
Kineski proizvođač Nio predstavlja novi model ES6 s autonomijom od 930 km s jednim punjenjem. Nova tehnologija baterija ima potencijal ozbiljno promiješati karte na tržištu električnih vozila, pa čak uzburkati i more kod klasičnih vozila sa SUS motorima.

Kineski proizvođač električnih vozila Nio, poznat po inovativnom konceptu zamjene baterije (umjesto klasičnog punjenja), namjerava impresionirati tržište modelom ES6 s novom vrstom baterije s čvrstim elektrolitom. Baterija ima kapacitet od 150 kWh, a isporučuje je kompanija Welion sa sjedištem u Pekingu. Nova baterija omogućava ovom automobilu autonomiju do 930 km s jednim punjenjem. Ova tehnologija podrazumjeva bateriju koja je nešto teža od klasičnih od litijum-ionskih baterija, ali nudi puno veću gustoću energije. Zahvaljujući tome, sve buduće limuzine ovog proizvođača mogle bi lako postići domet od preko 1000 kilometara.

Ova tehnologija ima potencijal napraviti revoluciju na tržištu električnih vozila nudeći autonomiju koja odgovara ili čak premašuje istu kod tradicionalnih vozila s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem. Nio ES6 trebao bi ublažiti zabrinutost mnogih potencijalnih kupaca zbog malog dometa aktuelnih baterijskih vozila i potaknuti šire prihvatanje električnih vozila u javnosti. Nova baterija ''vaga'' 575 kg, što je samo 20 kg teže od postojeće litijum-ionske baterije od 100 kWh instalirane u trenutnim Nio automobilima koju proizvodi kineski specijalista za baterije CATL. Takođe, baterija sa čvrstim elektrolitom ima 44,4% veću gustoću energije. Još su impresivnije dizmenzije nove baterije u poređenju sa klasičnom, budući da je riječ o identičnim gabaritima.

Osim toga, povećana gustoća energije ovog tipa baterija mogla bi dovesti do daljnjeg napretka u performansama i efikasnosti električnih vozila, čineći ih još privlačnijim izborom za kupce. Kako sve više proizvođača automobila ulaže u tehnologiju baterija s čvrstim elektrolitom, tržište električnih vozila vjerovatno će postati sve konkurentnije, što će dovesti do bržih inovacija i dugoročnog smanjenja troškova za proizvođače i potrošače.