One-77 dostigao 354 km/h
0

Nastavlja se razvoj novog Aston Martina

Sarajevo-x.com
Aston Martin ubrzano radi na razvoju svog novog supersportskog automobila One-77. Bez posebnih maski koje bi sakrile fenomenalan izgled ovog britanskog automobila testni vozači trenutno se bave brzinskim ispitima, tačnije onim performansama zbog kojih bi One-77 trebao postati slavan.

Tokom tajnih testiranja na jugu Francuske Aston Martin One-77 je bez problema ostvario maksimalnu brzinu od 354,86 kilometara na sat, i tu u uslovima suhe podloge ali uz prisutan snažan vjetar. Pravi testovi, uključujući one zahtjevnije dinamičke vožnje slijede odmah na početku naredne godine.

Za pogon spektakularnog Aston Martina One-77 zadužen je 7,3-litarski V12 motor , a zahvaljujući njemu ovaj automobil biće najsnažniji i najbrži automobil kojeg je proizveo Aston Martin. Naravno, One-77 će biti „naj“ i po cijenovnom pitanju, pa je već sada izvjesno da će biti ubjedljivo najskuplji model u ponudi ovog proizvođača.

Uz snažan motor razlog za visoku cijenu će pored odličnog ovjesa biti i monocoque šasija od karbonskih vlakana, kao i obilna upotreba karbonskih vlakana u izradi ostalih panela karoserije. U svakom slučaju biće to jedno od najprestižnijih prevoznih sredstava sa dva sjedišta, a kao što mu ime i govori proizvodnja će biti ograničena na svega 77 primjeraka, pa je ekskluzivnost itekako zagarantovana. Kojim tempom privode kraju razvoj One-77 u Aston Martinu, najbolje govori podatak da ga u prodaju planiraju pustiti već sredinom naredne godine.