Smjena na vrhu
21

Najsnažniji Touareg više ne pokreće 4-litarski V8 TDI motor sa 422 KS

E. L.
Volkswagen će na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi predstaviti Touareg R čija "plug in" hibridna kombinacija nudi 462 KS.

U Volkswagenu su krajem prošle godine potvrdili da će uskoro predstaviti svog kandidata koji će imati punopravno članstvo u kategoriji velikih SUV-ova visokih performansi, a sada najsnažniji Touareg koji će se publici premijerno predstaviti na predstojećem Sajmu automobila u Ženevi sa sobom donosi hibridnu pogonsku kombinaciju.

S prepoznatljivim detaljima na karoseriji i u kabini koji se kriju iza slova R hibridni Touareg pokreće trolitarski turbobenzinski V6 motor kojem asistira elektromotor. Najveća kombinovana snaga iznosi 462 KS, a vrijednost najvećeg obrtnog momenta je 700 Nm.

Spomenuti brojevi dovoljni su za ubrzanje od 0 do 100 km/h za oko pet sekundi, a elektronski ograničena najveća brzina iznosi 250 km/h.

Kapacitet baterija koje su smještene ispod dna prtljažnika dovoljan je da Volkswagenov SUV bez pomoći motora s unutrašnjim sagorijevanjem može preći nešto manje od 50 kilometara i razviti 140 km/h.

U Wolfsburgu naglašavaju da hibridni Touareg R predstavlja prvi Volkswagenov "plug in" model koji je opremljen adaptivnim pogonom preko obje osovine (4Motion), a za distribuciju snage zadužen je 8-stepeni automatski mjenjač. Automobil je postavljen na 20-inčnim točkovima, a 22-inčni točkovi bit će na listi opcione opreme.

Pored najsnažnijeg Touarega, čiji je početak prodaje planiran za drugu polovinu godine, Volkswagen će u Ženevi premijerno predstaviti i Golfove osme generacije koje će krasiti oznake GTI i GTD.

Vezani članci