799 primjeraka
43

Najsnažniji SEAT do sada je Leon Cupra R

Klix.ba
Španska automobilska kompanija pod okriljem Volkswagena predstavila je svoj najsnažniji produkcijski automobil do sada, a Leon Cupra R publika će premijerno vidjeti na Sajmu automobila u Frankfurtu.

SEAT je nakon nedavnog osvježavanja modela Leon predstavio verziju Cupra s kojom je stiglo 300 KS, a deset konjskih snaga zaostatka za najsnažnijim konkurentom iz Wolfsburga (Golf R) konačno je anulirano s brojčano ograničenom edicijom Leon Cupra R čiji dvolitarski četverocilindarski turbo benzinski motor sada također raspolaže s 310 KS.

Leon Cupra R ponudit će se u samo 799 primjeraka, a prijenos snage na prednju osovinu obavljat će se isključivo preko ručnog 6-stepenog mjenjača. Automobil će izvana biti prepoznatljiv po detaljima u boji bakra, karbonskim karoserijskim elementima i nešto većim otvorima za zrak u prednjem odbojniku.

Pored dvije standardne boje karoserije (Midnight crna i Pyrenees siva), Cupra R moći će se dobiti i s posebnom mat sivom bojom koju SEAT nudi samo za ovaj model. Pored unaprijeđenog ovjesa i DCC sistema, najsnažniji SEAT do sada također je dobio novi izduvni sistem i još kapacitetnije Brembo kočnice. Cijena će biti poznata nakon frankfurtskog predstavljanja.